"Személyi szuperszámítógépek" nVidia Tesla architektúrával

Milkovits Gábor, 2008. november 18. 20:40

Az nVidia bejelentette, hogy mostantól kaphatóak az első olyan, a cég által személyi szuperszámítógépeknek nevezett rendszerek, amelyekben a cégnek a GPU-kban rejlő teljesítményt kihasználó Tesla architektúrája található.

A Tesla név hallatán persze senki ne gondoljon gyermek- vagy ifjúkora csehszlovák rádióira és lemezjátszóira. Az 1880-as években először Budapesten, majd a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedeiben Amerikában karriert csinált, szerb származású fizikus, feltaláló és villamosmérnök, Nikola Tesla neve a tengerentúlon igen jól cseng, manapság többek között elektromos hajtású luxus-sportautókat neveznek el róla. Az nVidia architektúrája arra a felfedezésre épül, hogy a grafikus processzorok tartalékai megfelelő műszaki megoldások révén, működésüket a CPU-val összehangolva igen jelentős mértékben növelhetik egy számítógépes rendszer teljesítményét. A most bejelentett rendszerek négy, vagy három nVidia C1060 grafikus lapkát tartalmaznak, amelyek a gyártó CUDA párhuzamos számítástechnikai platformján alapulnak. A gépek teljesítménye állítólag 250-szeresen meghaladja egy hétköznapi PC teljesítményét.

Az első nVidia Tesla-alapú „személyi szuperszámítógépeket” a Colfax, a Tycrid a Boxx, az AMAX, a Microway, a Penguin, a Velocity és a Western Scientific építik. A gépek lehetővé teszik például mérnökök vagy kutatók számára, hogy bonyolult számításokat igénylő feladatokat végezhessenek asztali PC-jükön, anélkül, hogy ezek miatt el kelljen zarándokolniuk a kutatólaborba, vagy bármilyen más munkahelyre, ahol a megfelelő teljesítményű szerver eddig rendelkezésükre állt. A fenti gyártók gépeinek mindegyike 10 000 dollárnál kevesebbe kerül, ráadásul az nVidia a főfolyamhoz tartozó cégekkel, például a Dell-el, a Lenovo-val, és az Asus-al is megállapodott a Tesla-architektúrájú számítógépek gyártásával és forgalmazásával kapcsolatban.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05