Fekete hétfő jöhet az internetezőkre - magyar szakértő

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 24. 08:18

Nemigen tudnak angolul a magyarok, ami viszonylagos védelmet jelent a főként angolul kommunikáló internetes csalók ellen, de a magyar felhasználók pénzét is csak a biztonsági tudatosság erősítésével lehet megóvni - mondta az MTI-nek Frész Ferenc, a Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának vezetője annak kapcsán, hogy november 24-én, hétfőn komoly adathalászattak és vírustámadás várható egy amerikai elemzés szerint.

A PC Tools szakértői szerint november 24. lehet az év legsötétebb napja internetbiztonsági szempontból. Az amerikai hálaadás ünnepet megelőző hétfőn minden korábbinál több számítógépes vírus és kártékony program lepheti el az internetet, és csúcsot dönthet az adathalász-támadások száma.

A bűnözők fokozott aktivitásának oka az ünnepi készülődés megindulása; az Egyesült Államokban a hálaadás napja - a negyedik novemberi csütörtök - után kezdődik a karácsonyi bevásárlási szezon, amelyre már néhány nappal korábban elkezdenek felkészülni a fogyasztók. A PC Tools vizsgálata szerint tavaly is hálaadás előtt három nappal tetőzött a vírus-, féreg- és adathalászroham.

Frész Ferenc szerint mindebből nem az következik, hogy az internet különösen veszélyes hely, ahol tolonganak a csalók. "A bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek közeledtével csúcsra járatják magukat a zsebtolvajok. Az internet pontosan olyan, mint a hálózaton kívüli világ: ha sok a vásárló az áruházakban, akkor tolvajból is több van."

A Kürt Zrt. munkatársa szerint a fekete hétfő kifejezés inkább marketingfogás, de elképzelhető, hogy hétfőn valóban rekordot döntenek a csalók. Annyi biztos, hogy évente 30 százalékkal emelkedik az internetes bűnözés volumene, és a világhálón sok szempontból könnyű dolga van a csalónak. Például nem jelenik meg fizikailag, a maga testi valójában, és így tetteinek nincsenek szemtanúi - mondta Frész Ferenc.

A szakértő szerint az internetes bűnözés leginkább jövedelmező ága a felhasználók alacsony biztonsági tudatosságát kihasználó, viszonylag egyszerű csalás. Ilyen, amikor a bűnözők lemásolják bevezetett, jó hírű onlineáruházak, aukciósházak portálját, a gyanútlan felhasználó pedig kiválasztja, ami megtetszik neki és átutalja a pénzt - a bűnözőknek, akiktől soha nem kapja meg a megrendelt árut. A módszer egyik változata, amikor a csalók hamis csomagküldő-szolgálatot indítanak, amelyet kéretlen reklámlevelekkel népszerűsítenek.

A PC Tools jelentésében figyelmeztet, hogy a "fekete hétfőn" érdemes frissíteni a vírusirtó programot, karbantartani a tűzfalat, és azonnal törölni az ismeretlenektől érkező leveleket. "A való világban is így van, és nemcsak november 24-én, hanem mindennap: amikor elmegyünk otthonról, bezárjuk az ajtót, a postaládából pedig olvasatlanul hajítjuk a szemétbe a reklámleveleket" - mondta Frész Ferenc.

A Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központjának vezetője szerint Magyarországon viszonylagos védettséget jelent, hogy kevesen tudnak angolul, ezért sokan eleve nem nyitják meg a hamis vagy fertőzött honlapokra irányító linkeket, vírusokat, kémprogramokat tartalmazó e-maileket, amelyek általában angol nyelvűek. Ennek ellenére a digitális pénztárcákat Magyarországon is csak a felhasználói biztonsági tudatosság erősítésével lehet megóvni. "Az érzékeny adatok szivárgása ellen nem elég a virusirtó és a tűzfal. Nem az egyszer telepítendő programok jelentik a garanciát a biztonságra, hanem az, ha a felhasználó ismeri a potenciális veszélyforrásokat és tudja, hogy kinek mikor milyen adatát adhatja meg" - mondta Frész.

A PC tools jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a bankkártyaadatokat csak biztonságos honlapon adjanak meg az internetezők. A biztonságos webhelyeket a címsorban elhelyezett apró lakat piktogram, illetve az internetcím "http://" előtagjába illesztett s-betű (https://) jelzi.

A hálaadás napját követő hétfőnek egyébként már beceneve is van: kiberhétfő (Cyber Monday). Az amerikai vásárlók tavaly ezen a napon 733 millió dollárt (154 milliárd forintot) költöttek különböző internetes áruházakban. Ez 38 százalékkal több, mint 2006-ban.

Kulcsszavak: vírus security Kürt

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05