Iratautomatizálási platformot fejleszt a Qualysoft

forrás Prim Online, 2008. december 5. 18:30

Számos irodai és hivatali egyedi iratautomatizáló projektje alapján általános iratautomatizálási platform fejlesztését kezdte el a Qualysoft Informatikai Zrt. A közel 200 millió forintba kerülő Dokflow nevű rendszer fejlesztési költségének felét a GOP1.4.1-es pályázaton nyerte el a társaság.

A közigazgatási rendszer mind teljesebbé és naprakészebbé válásával párhuzamosan a közigazgatás által kibocsátott, a hivatalos érintkezést és információ-szolgáltatást szolgáló, nyomtatott dokumentumok előállítása is ugrásszerűen megnőtt. A hivatalokat sújtó dokumentum-előállítási terhek azonban levehetőek a hivatalnokok válláról - jelentette ki Bayer József, a Qualysoft Zrt. portálüzetágának menedzsere. Mint elmondta, ilyen dokumentumok például az önkormányzatok által küldött levél, csekk, szerződés, határozat. Jelentős és költséges terhet jelent a hivataloknak mind a dokumentumok előállítása, mind pedig az eljuttatása az állampolgárokhoz. Bár a kapcsolattartás on-line dokumentumokkal is történhet, ám a legelterjedtebb még mindig a papír alapú iratok, amelyeket nem egyszerű lecserélni az olyan településeken, ahol nem elterjedt még az internet. Az önkormányzatok helyzetét nem csak a különféle dokumentumok nagy száma nehezíti, hanem az is, hogy ezen iratok a legkülönfélébb címzetti körnek, nagyságrendileg eltérő példányszámban és számos rendeletben, vagy törvényben meghatározott határidővel kell kipostázniuk - vázolta a nehézségeket a szakember.

"Mindezek ellenére ma még gyakori, hogy Word-öt és Excelt használnak "iratautomatizálási rendszerként" az önkormányzatok, ám ezek a szoftverek legfeljebb 300-400 iratig hatékonyak és csak akkor, ha a helyettesítendő nevek, összegek mechanikusan cserélhetők.  Látva, hogy nincs a piacon olyan könnyen testreszabható általános iratautomatizálási rendszer, amely a közigazgatás igényeit költséghatékonyan képes kiszolgálni, elhatároztuk a Dokflow rendszer kifejlesztését" - mondta Bayer József. Mivel a fejlesztés költségei még egy olyan biztos lábakon álló kis-multinak is, mint a Qualysoftnak is megterhelő lett volna, ezért pályázatot nyújtottunk be a GOP1.4.1-es pályázat keretében, ahol a költségeink felét, 100 millió forintot nyertünk - tette hozzá a szakember.

A Dokflow rendszert úgy tervezték, hogy bármilyen adatbázisból és vállalati rendszerből olvashassa az adatait. Külön munkafolyamat vezérlővel, és Template Designerrel, és számos más modullal rendelkezik. A Template Designerben például a levelek külalakja és tartalma, a Word szövegszerkesztőhöz hasonló módon építhető fel, így a felhasználók betanulási ideje nagyon rövid lehet. A költséghatékonyságot növeli, hogy az adatbázis programozásán kívül nincs szükség informatikai szakemberre a rendszer üzemeltetéséhez - azaz bármilyen módosítást az ügyintézők is elvégezhetik. A rendszer üzemeltetéséhez általában nincs szükség segítségre - jelentette ki Bayer József.

A Dokflow-hoz hasonló iratkezelő rendszerekhez eddig csak egyedi projektek útján juthattak a közigazgatási szervek, amelyek így viszonylag drágák, azonban a Dokflow-val már néhány százezer forintért működő rendszert lehet majd összeállítani. Ilyen költséghatékony szoftver csakis egy jól kialakított platformmal lehetséges. A Dokflow platformmal 2009 novemberében lehet először iratkezelő rendszereket készíteni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50