Új szereplők a novemberi magyar vírustoplistán

forrás Prim Online, 2008. december 3. 15:03

Az ESET Magyarországra vonatkozó, több százezer hazai felhasználó adatai alapján készült statisztikája szerint november során két új kártevő került fel a vírusok toplistájára. Az SWF/exploit.CVE-2007-0071, mely világviszonylatban kizárólag a magyar toplistán szerepelt, a nem frissített Adobe Flash Playerek sebezhetőségét használja ki.

A NOD32 antivírust gyártó ESET statisztikai rendszere egyedülálló módon képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, így hónapról hónapra követhető a hazánkban pusztító vírusok toplistájának alakulása, mely több százezer magyar felhasználó adatai alapján áll össze. A lista egyaránt tartalmazza a vírusokat, a kémprogramokat és a kéretlen reklámprogramokat, azok elterjedtségének arányában.

Novemberben a top10-ben szereplő károkozók az összes magyarországi fertőzés mintegy 30 százalékáért voltak felelősek. A nemzetközi trendhez hasonlóan, az Autorun típusú - automatikus programfuttató fájlt használó - károkozók megkeserítették a magyar számítógép-felhasználók életét, ahogy a böngésző keresési beállításait módosító Win32/Toolbar.MyWebSearch is. A kéretlen reklámokat megjelenítő Virtumonde elsősorban Európában terjedt, és nálunk a lista első helyére került. A hazai top10-ből ugyanakkor hiányzik a világszerte elterjedt Win32/PSW.OnlineGames kártevő, mely a számítógépes játékok jelszavait lopja el.

Vége a nyugodt videózásnak


A magyar toplistán a korábbi hónapokhoz képest két új szereplő is helyet kapott. Az új fertőzésnek számító Win32/Patched.BU a C:windowssystem32-ben lévő dmserver.dll állományt módosítja.

A hazai lista másik újonca, az SWF/exploit.CVE-2007-0071, kizárólag a magyar top10-ben kapott helyet november során. A károkozó a nem frissített Adobe Flash Playerek sebezhetőségét használja ki. Az óvatlan felhasználók akár egy fertőzött internetes videó elindításával is megfertőzhetik számítógépeiket. Esetenként a weboldal-tulajdonosok tudta nélkül, egy rejtett támadás révén kerül fel a káros kód az oldalra, míg máskor a portál üzemeltetőjének aktív közreműködésével.

A szándékosan hibás szerkezetű, preparált swf fájlok elindításakor a károkozó lefuttat egy kódot, melynek nyomán különböző fertőzések - például a jelszavak figyelésére szakosodott keyloggerek vagy a rejtőzködő, akár a komputer vezérlését is átvevő rootkitek - kerülnek a felhasználó számítógépére. Érdekesség, hogy a károkozó világviszonylatban már néhány hónappal ezelőtt megjelent, azonban a magyar felhasználóknál csak mostanában kezdett terjedni. A sebezhetőséget az Adobe Flash Player fejlesztői időközben javították, így a védekezéshez elegendő a programot a 10-es verzióra frissíteni. A Flash Player verziószámát egy flash videóra jobb gombbal kattintva az "About Adobe Flash Player" opció választásával ellenőrizhetjük, illetve az Adobe weboldalán (www.adobe.com/products/flash/about/) is megnézhetjük. Ugyanitt a Player Download Center linkre kattintva azonnal letölthetjük a program frissítését is.

Végül következzen a magyarországi toplista. Az ESET statisztikai rendszere szerint novemberben az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban:

1. Win32/Adware.Virtumonde alkalmazás

Elterjedtsége a novemberi fertőzések között:
6,47%

Működés: A Virtumonde (Vundo) program a kéretlen alkalmazások (Potentially Unwanted) kategóriájába esik az ESET besorolása szerint. A károkozó elsődleges célja kéretlen reklámok letöltése a számítógépre. Működés közben megkísérel további kártékony komponenseket, trójai programokat letöltő webcímekre csatlakozni. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A Win32/Adware.Virtumonde trójai a Windows System32 mappájában véletlenszerűen generált nevű fájl(oka)t hoz létre.

A számítógépre kerülés módja:
a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ

2. WMA/TrojanDownloader.Wimad.N trójai


Elterjedtsége a novemberi fertőzések között:
4,56%

Működés: A Wimad.N egy trójai letöltőprogram, amely a Win32/Adware.PlayMP3Z vírust telepíti a PC-re. A kártevő úgy kerül a számítógépre, hogy a felhasználó figyelmetlenül elfogadja a licencszerződést, amellyel egyúttal jóváhagyja a további tartalmak letöltését. Az Adware programok általában azáltal válnak ingyenessé, hogy cserébe bele kell egyezni, hogy reklámokat jelenítsenek meg a gépünkön.

A számítógépre kerülés módja:
a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ


3. WMA/TrojanDownloader.GetCodec.Gen trójai

Elterjedtsége a novemberi fertőzések között:
4,45%

Működés: Számos olyan csalárd módszer létezik, melynél a kártékony kódok letöltésére úgy veszik rá a gyanútlan felhasználót, hogy ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazást kínálnak fel neki letöltésre és telepítésre. Az ingyenes MP3 zenéket ígérő program mellékhatásként azonban különféle kártékony komponenseket telepít a Program FilesVisualTools mappába, és ezekhez tucatnyi Registry bejegyzést is létrehoz. Telepítése közben és utána is kéretlen reklámablakokat jelenít meg a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

4. Win32/Patched BU

Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 2,63%

Működés: A Win32/Patched.BU trójai a Windows XP operációs rendszerben, a C:windowssystem32-ben lévő dmserver.dll állományt módosítja oly módon, hogy a fájl eredeti mérete nem változik. A fájl a Logikai Lemezkezelő Szolgáltatáshoz tartozik.

A számítógépre kerülés módja: más kertevő telepíti.

Bővebb információ


5. Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás


Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 2,17%

Működés: Internet Explorer és Firefox alatt működő keresőszolgáltatás, amely kéretlenül reklámprogramokat helyez el a PC-n. Telepítésekor számtalan kulcsot módosít a rendszerleíró-adatbázisban, és kéretlen reklámokat jelenít meg az adott számítógépen. Az alkalmazás figyeli a felhasználó böngészési szokásait, és adatokat gyűjt ezekről, de működésével lassítja a számítógépet is. Ezenkívül megváltoztatja a böngésző kereséssel kapcsolatos beállításait és az alapértelmezett kezdőlapot is.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga tölti le és futtatja.

Bővebb információ

6. Win32/Qhost féreg


Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 2,02%

Működés: Ez a fenyegetés fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed. Futása esetén bemásolja magát a számítógépe WindowsSystem32 mappájába, ahonnan a következő rendszerindításkor igyekszik a DNS, vagyis Domain Name Service működését megzavarni. Mivel a driversetchosts fájl tartalmát módosítja, ezáltal képes teljesen elérhetetlenné tenni bizonyos weboldalakat. Ezenkívül a támadók a fertőzött számítógép felett távolról teljes mértékben átvehetik az irányítást.

A számítógépre kerülés módja: e-mail üzenetek mellékletében terjed.

Bővebb információ

7. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége a novemberi fertőzések között:
1,87%

Működés:
INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ


8. Win32/Adware.Virtumonde.FP alkalmazás

Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 1,87%

Működés:
Ez a kártevő szintén a kéretlen alkalmazások táborába tartozik az ESET kategorizálása szerint. Futása közben különféle felnyíló ablakokat jelenít meg. A trójai megkísérel egy távoli szerverhez csatlakozni, és onnan további komponenseket letölteni.

A számítógépre kerülés módja:
a felhasználó tölti le és futtatja.

Bővebb információ


9. SWF/Exploit.CVE-2007-0071


Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 1,78%

Működés: Az SWF/Exploit.CVE-2007-0071 gyűjtőkategória olyan szándékosan hibás, preparált swf fájlokat jelöl, melyeket arra terveztek, hogy az Adobe Flash Player korábbi, javítatlan verzióiban egy sebezhetőséget használjanak ki. A védekezéshez fontos, hogy az Adobe flash lejátszót a már javított, 10-es változatra frissítsük. Bár a sérülékenységet a fejlesztők már 2008. április 8-án megfoltozták, még mindig rengeteg számítógépen található a régi, elavult és támadható verzió. A hibás fájl segítségével puffertúlcsordulást idézhető elő, amelyet aztán tetszőleges kód lefuttatására lehet kihasználni. A felismerés magát az exploitot azonosítja be, a hordozott kódtól függetlenül.

A számítógépre kerülés módja:
böngészéssel vagy levélmellékletben kapjuk.

Bővebb információ


10. Win32/Autorun féreg


Elterjedtsége a novemberi fertőzések között: 1,59%

Működés:
A Win32/Autorun egyfajta gyűjtőneve a Windows rendszerek alatti autorun típusú automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő az INF/Autorun egy variánsa, de nem az autorun.inf, hanem a hasonló funkciókat ellátó autorun.exe fájlt fertőzi meg. A baj bekövetkezésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul. Míg az INF/Autorun a szöveges konfigurációs állományokat támadja meg és írja át, a Win32/Autorun csoport alatt azokat a végrehajtható állományokat értjük, amiket az autorun.inf betölt, elindít és lefuttat.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ

Kulcsszavak: Eset NOD32 vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50