Játékos eszközökkel a gyermekek online biztonságáért

forrás Prim Online, 2008. december 11. 08:40

Az online kockázati tényezők, a bosszantó pop-up hirdetésektől kezdve, a vírusok terjesztésén és az adatokkal való visszaélésen át egészen a legkomolyabb bűntényekig (pl. pedofil zaklatás) terjedhetnek, amire a szülőket, a tanárokat és a gyerekeket is fel kell készíteni. Ezt a feladatot vállalta magára a Microsoft az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvánnyal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal együttműködésben, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete, a Honfoglalo.hu és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közreműködésével.

A „Helló Háló” névre keresztelt kampány részleteit sajtótájékoztatón ismertették a program alkotói a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol a téma iránt elkötelezett egyéb szervezetek, így az ORFK Bűnmegelőzési osztálya és az Oktatási Hivatal közreműködésével egy kerekasztal beszélgetésen fejtették ki a nézeteiket.

Ugyanott, a sajtótájékoztatóval egyidőben az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületével közösen egy tanárkonferencia keretein belül mutatták be a közoktatási intézmények számára készített oktatási segédletet, illetve ismertették meg a résztevőket a veszélyekkel és az azok elkerülését szolgáló eszközökkel. Az ország több pontjáról érkező kisiskolások már a délelőtt folyamán egy játékos vetélkedő keretében ismerkedhettek meg a számukra kidolgozott online oktató programmal és játékokkal.

A kerekasztal beszélgetés során elhangzott legfontosabb üzenetek

„Mint az iparág vezető és felelősségteljes szereplője, a Microsoft kötelességének érzi, hogy ebben a felvilágosító, oktató munkában úttörő szerepet vállaljon.” – szögezte le Drajkó László, a Microsoft ügyvezető igazgatója a kerekasztal beszélgetésen. – „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az iparág más szereplőivel, a megfelelő állami szervezetekkel és társadalmi szereplőkkel karöltve lépéseket tegyünk az erre irányuló jogalkotási munka támogatására és edukációs programok létrehozására.”

Kovács Koko István, aki maga is gyakorló szülő és a technikához is értő ember így foglalta össze véleményét: „Amikor egy gyermek számára kinyílik a világ, ösztönösen kapaszkodókat keres és akaratlanul is követi a mintákat, legyen az rossz vagy jó. A szülő, a család, a környezet, mind hatással van rá, és ezek az impulzusok nagyban befolyásolják, hogy milyen felnőtt válik belőle. A feladat gyönyörű, de a felelősség óriási, nincs lehetőség a hibázására. A felgyorsult világ, az internet, az ezerszínű televízió olyan veszélyforrás, amely megoldhatatlan feladat elé állítja a gyerekeket. A személyiségformáló információk tengerében nekünk, felnőtteknek kell erős kézzel kormányozni és nem el- és megijesztve, de rávezetni gyermekünket az egészséges tartalomra. Hiszem, hogy a feladat megoldható, és örömmel látom, hogy a küzdelemben több civil szervezett, informatikai vállalkozás is a család oldalára állt!

Oláh László, a BRFK rendőr őrnagya a következőkre hívta fel a figyelmet: „Évtizedeken át azt tanítottuk a gyermekeinknek, ne fogadjanak el semmit idegenektől, ne engedjenek be idegent a lakásba, illetve ne üljenek ismeretlen kocsijába. Felgyorsult modern időket élünk, ma már arra is fel kell hívni a figyelmüket, hogy az interneten keresztül se tegyék meg ezeket, s ha csak virtuálisan is, de ne engedjen ismeretlenek csábításának”

„Amikor autóba ültetünk egy gyereket, nem kérdés, hogy bekapcsolja-e a biztonsági övet: az ő védelme érdekében ezt minden felnőtt elfogadja, törvény is előírja.” – jelentette ki Kerpel Éva, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány munkatársa. – „Ugyanígy, amikor a gyerek vagy fiatal olyan eszközt - internetet, mobiltelefont, stb. – használ, amely elvileg lehetővé teszi, hogy azon keresztül a valaki bajba keverje a gyereket, a szülők, nevelők dolga, hogy megóvják őket az esetleges kockázatoktól. Szabályozni lehet és kell, hogy az internet szolgáltatókon keresztül ne lehessen visszaélni a gyerek nyitottságával, ismerethiányával, eközben szem előtt tartva, hogy a technika adta lehetőségek önmagukban nem károsak a gyerekre, csak vannak olyan személyek, akik visszaélnek ezekkel a lehetőségekkel. A Kék Vonal szívesen csatlakozik a Microsoft által kezdeményezett programhoz annak érdekében, hogy a gyerekek segítséget találjanak, ha nehézségekbe vagy veszélyekbe ütköznek az interneten."

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat előreláthatólag jövő év januártól kezdődően 24 hónapig az Európai Bizottság Safer Internet Plus program magyarországi koordinátoraként és tudatosságnövelő-központjaként törekszik minél szélesebb körben felvilágosítást nyújtani az interneten leselkedő veszélyekről, a megelőzés lehetőségeiről.” – emelte ki Pokol János, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat médiareferense. – „Célunk, hogy minél több internet felhasználó számára láthatóvá és elérhetővé tegyük a biztonságos internetezéshez szükséges információkat és eszközöket, valamint hogy az érintettek tudják, mely szervezetekhez fordulhatnak probléma esetén.”

„Az IKT eszközök és a modern tanulásszervezési formák hatékonyabbá tehetik a tanulás-tanítás folyamatát.” – Mondta el Miltényi Gábor, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. – „Ebben a folyamatban mára már kulcsszerepet kapnak az interneten elérhető oktatási tartalmak. Egyre több tanár és diák használja a készülés ezen formáját. Az oktatási ágazatnak különösen fontos, hogy az interneten való tanulás vagy szórakozás során biztonságban legyenek a diákok, ismerjék a kockázatokat, és felkészüljenek azok kivédésére. Ezért támogatunk minden olyan kezdeményezést – így a Microsoft kezdeményezését is –, amely a biztonságos internethasználat irányába hat.”

„A gyermekbarát internet kezdeményezés talán legfontosabb elemének azt tartom, hogy legyen a megfelelő tartalom a világhálón a legkisebb korosztály számára is, ha mindez még felvilágosító szerepet is betölt, az különösen üdvözlendő. Az olyan sokszor emlegetett és divatossá vált digitális írástudás égisze alatt ugyanis még hiánycikk az olyan tartalom, melynek segítségével a gyerekek játékos módszerekkel tudják elsajátitani a legfontosabb online viselkedéséi szabályokat. Nagy dolognak tartom, hogy a Microsoft úttörő szerepet vállal abban, hogy a gyermekeket felkészítse a digitális világ rejtelmeire. Meggyőződésem ugyanis, hogy ezzel a tudással felvértezve léphetnek majd be felnőttként a digitális Európa kapuján, válhatnak igazi európai polgárrá. Úgy is mint a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja, és mint az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Alapítvány főszerkesztője üdvözlöm ezt a kezdeményezést és nagy örömmel vállaltam a program kidolgozásban és megvalósításában partneri szerepet.” – mondta el Pintér Róbert az MTE és az Egyszervolt képviseletében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09