Az EB iránymutatásai a mobiltelevíziózás európai elterjesztése érdekében

MTI Sajtóadatbank, 2008. december 11. 18:15

Iránymutatásokat tett közzé szerdán az Európai Bizottság az európai mobiltelevíziózási szolgáltatások uniós versenyének élénkítése érdekében.

Számítások szerint 2013-ra a mobiltelevíziózásból származó éves bevétel világviszonylatban túlszárnyalhatja a 7,8 milliárd eurót is. Egyes EU-tagállamokban ez év tavaszán jelent meg ez a fajta szolgáltatás, és a fogyasztói kereslet egyre nő. Csak Hollandiában 10 ezer felhasználó fizetett elő a szolgáltatásra ősz elejéig.

 Az Európai Bizottság márciusban vette fel az EU hivatalos szabványjegyzékébe a DVB-H műszaki szabványt. A DVB-H szabványon alapuló mobiltévé-szolgáltatásokat egyre növekvő mértékben vezetik be és alkalmazzák a világ más részein is, például Marokkóban, Indonéziában, Oroszországban és Szingapúrban.

 Most az EU legfőbb végrehajtó testülete - a tagállamokkal és az ágazattal szoros együttműködésben - meghatározta azokat a fő elveket, amelyeket a tagállami jogalkotóknak és kormányoknak a mobiltelevíziózással kapcsolatos szolgáltatások engedélyezése során követniük kell. Eddig csak néhány tagállamban - például Ausztriában, Finnországban, Franciaországban és Németországban – született jogszabály az új mobiltévé szolgáltatásokról.

 Az iránymutatások szerint egyértelmű, átlátható és megkülönböztetéstől mentes engedélyezési eljárásra van szükség. A nyújtott szolgáltatás minőségi kritériumainak szerepelniük kell az engedélyezés feltételei közt, mégpedig a beltéri lefedettség és az adatátviteli minőség tekintetében is.

 A brüsszeli Bizottság az is javasolja, hogy amennyiben a szolgáltatásnyújtás ésszerű határidőn belül nem veszi kezdetét, legyen visszavonható a mobiltelevíziózás céljára rendelkezésre bocsátott frekvenciahasználati engedély. A szabályozó szerveknek ezen túlmenően azt tanácsolja Brüsszel, hogy az engedélyezési eljárást tegyék nyitottá az ágazat összes szereplője számára, valamint hogy ösztönözzék a távközlési szolgáltatók (a szolgáltatásnyújtók) és a műsorszórók (a tartalomszolgáltatók) közötti együttműködést. Végezetül a Bizottság felkéri az ágazatot, hogy biztosítsa a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásoknak az Európai Unión belüli kompatibilitását. Ez olyan, nem jogvédett technológiák kiválasztásával valósítható meg, amelyeket az összes fogyasztó a használt készülék típusától függetlenül, külön kiegészítők nélkül igénybe vehet a mobiltévézéshez.

 A Bizottság egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az analóg televíziózásról a digitálisra való áttérés folyamata új frekvenciatartományokat tesz elérhetővé, amelyek mobiltelevíziós szolgáltatások nyújtására is felhasználhatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09