Nokia N96-tal vehető tévéműsorok Budapesten!

Kovács Attila, 2008. december 12. 20:31

Az Antenna Hungária (AH) és a Nokia mai közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten, amely a Nokia kompatibilis okostelefon készülékeivel is vehető. Az AH DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia készülékkel bárki tesztelheti a szolgáltatást.

Kárpáti Rudolf, az AH műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója a DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak. A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. „Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható” – mondta  Kárpáti. Az adók jelenleg az AH Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.

Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója elmondta: a szolgáltatás jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén, az N96-on vehető. A Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a nagy, 2,8" képátlójú, 16 millió színű QVGA, LCD-TFT kijelző kifogástalan képet biztosít a műsorokhoz, így tökéletes minőségben nézhetjük a kiválasztott adót. Az élvezetes hangzásért pedig a sztereó hangszórók felelnek. A Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul segítségével a felhasználók már meglévő, kompatibilis S60-as Nokia okos telefonjaikon is élvezhetik az adást – így a mobil-televíziós adás vétele kisebb beruházással is több tízezer felhasználó számára azonnal elérhetővé válik.

A Prím Online kérdéseire kapott válaszok alapján:

- az országos hálózatfejlesztés eredményeként az AH ötven és száz közötti antennával fedi le majd az országot;
- a hálózatfejlesztés messzemenően a mobilszolgáltatók igényeihez alkalmazkodik (pl. említették, hogy szeretnék, ha a Balatont és közvetlen környékét jövő nyárra az AH lefedné);
- a végső országos lefedettség a lakosságra vetítve 50 százalékos lesz,
- a média- és mobilszolgáltatók üzleti modelljétől nagyban függ majd a mobilTV sikere;
- az AH szerint a szolgáltatás kiteljesedésében országosan mintegy 200-300 ezer előfizetőt érinthet;
- az AH felmérése szerint az „élő” rövid programok iránt lehet a legnagyobb érdeklődés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09