Megkezdték a sérült tenger alatti kábelek kijavítását

Milkovits Gábor, 2008. december 22. 20:26

A France Telecom megkezdte az érdekeltségébe tartozó két tenger alatti interkontinentális kommunikációs gerincvezeték kijavítását abból a háromból, amelyek a múlt héten sérültek meg, jelentős kiesést okozva az észak-afrikai és ázsiai térségek internet-forgalmában.

Az a konzorcium, amelynek a France Telecom is tagja, az SEA-ME-WE4 és az SEA-ME-WE3 kábelkötegek üzemeltetéséért és karbantartásáért felelős. A múlt heti baleset a Földközi-tenger alatt futó 4 gerincvezetékből hármat tett működésképtelenné, miáltal Indiában az internet 65 százaléka átmenetileg kiesett, de Pakisztánból, Malajziából, Szingapúrból, Tajvanról, Szaúd-Arábiából, Egyiptomból és más országokból is komoly fennakadásokról számoltak be.

A baleset oka egyelőre ismeretlen, szakemberek azonban vagy horgonyra, vagy pedig a tengeri élővilágra is rendkívül káros fenékhalász-hálóra gyanakszanak. A France Telecom egy speciális, "Hector" névre hallgató robot segítségével először megkeresi a kábelvégeket, amelyeket a horgony vagy a hálósúlyok nagy valószínűséggel kilométerekre sodortak eredeti helyüktől. Ezután a végeket a Raymond Croze szervizhajó fedélzetén próbálják megjavítani, majd újra összeilleszteni. A társaság az SEA-ME-WE4 helyreállítását december 25-ére, az SEA-ME-WE3-ét pedig az év végére ígéri. A harmadik sérült vezeték, a FLAG FEA egy másik konzorciumhoz tartozik, így annak kijavításáról egyelőre nem áll rendelkezésre konkrét információ.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50