Ötből négy vállalat már használ Mac-et

forrás Prim Online, 2008. december 24. 10:44

A floridai székhelyű antivírust és kémprogram-eltávolítót fejlesztő Sunbelt Software és a bostoni ITIC kutatócég közös felmérést végeztek a vállalatok IT-terveiről. A formában végzett kutatás az Apple termékek elterjedtségét, illetve jövőben alkalmazását vizsgálta az USA-ban és a világ más részein.

A válaszok 85%-a észak-amerikai, 15% pedig európai, ázsiai és dél-amerikai cégektől érkeztek. A több mint 700 rendszergazda és informatikai szakember válaszaiból kiderül, hogy immár a vállalatok 80%-ánál alkalmaznak Mac hardvereket, s ez a szám tovább fog nőni 2009 során. A válaszadók 68%-a megengedi a céges hálózatot használóknak, hogy Mac munkaállomáson dolgozzanak, s ez az eredmény pontosan kétszer magasabb, mint a 2007-felmérés értéke (34%). A válaszadók fele tervezi, hogy Apple termékeket – elsősorban iPhone-t - integrál a vállalati levelezésbe, s így a felhasználók bárhol hozzáférhetnek céges postafiókjukhoz, amely így komoly konkurenciát fog jelenteni az eddig szinte egyeduralkodó Blackberry számára. A megkérdezettek kedvezően nyilatkoztak az Apple termékek és szoftverek megbízhatóságáról is: a válaszadók 70%-s kiválónak, vagy nagyon jónak minősítette a Mac gépek és az OS X biztonságosságát, míg a megbízhatóságra vonatkozó kérdés esetében ez az arány eléri s 82%-ot.

A megkérdezettek közel 30%-a nyilatkozott úgy, hogy az Apple hardveren virtuális Windows Vista, vagy XP operációs rendszert fog működtetni. Laura DiDio, az ITIC vezetője szerint, ha ebben a mértékben terjed a Mac és az OS X, akkor reális esély kínálkozik arra, hogy 2011-re az Apple megduplázza jelenlegi 5%-os piaci részesedését. A Mac termékek növekvő elterjedtségét az is bizonyítja, hogy az év során nagy számban jelentek meg kifejezetten OS X felhasználókat célzó vírusok, illetve kémprogramok. A felmérési eredmények ismeretében Bódis Ákos, a Sunbelt hazai képviseletének vezetője egyértelműnek látja, hogy jövőre sem csökkennek az informatikai biztonsági költések, hiszen az integrált és virtuális rendszerek esetében is szükség lesz megbízható kártevővédelemre.

Kulcsszavak: Apple Mac

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09