Nem támogat külső lapkakészletet az Atom-hoz az Intel?

Milkovits Gábor, 2008. december 28. 09:55

A tajvani Digitimes úgy tudja, az Intel kerek perec leszögezte a noteszgép-gyártók előtt, hogy a mini-laptopokba való Atom CPU-k kizárólag a cég saját i945GSE és i945GC lapkakészleteivel lesznek elérhetők.

A tajvani csip-, alaplap- és számítógépgyártókhoz kapcsolódó hírekről másoknál általában hamarabb beszámoló, ugyanakkor gyakran nem eléggé megalapozott információkat kiszivárogtató internetes technológiai híroldal úgy tudja, hogy az Intel nem hajlandó támogatni az Atom CPU-k külsős chipset-tel történő beszerelését. Ha a hír igaz, az különösen az nVidia-t érintheti rosszul, amely MCP79 lapkakészletét kifejezetten az Atom-alapú netbook-okba szánta. Ugyanakkor a felhasználók sem örülhetnek olyan nagyon, mivel a szóban forgó Intel lapkakészletek grafikus teljesítménye szakemberek egybehangzó állítása szerint igen alacsony, ugyanakkor energiafelhasználásuk ehhez képest, vagy pláne az Atom-hoz viszonyítva meglehetősen magas.

Az Intel-t persze logikus megfontolások késztethetik egy ilyen döntésre. A társaságnak ugyanis eleve nem kedvenc szegmense a mini-laptop piac, viszont azt is többször nyilvánvalóvá tették, hogy aki mégis ilyen rendszert vásárol, aligha vár komoly grafikus teljesítményt. Így aztán az Atom-alapú netbook-ok a mostani chipset-ekkel is éppen elég jól fogynak, a konkurencia kizárása pedig végképp feleslegessé teheti, hogy az Intel drága pénzen új lapkakészletet fejlesszen ki a processzorhoz. Az értesülést mindenesetre eddig egyik érintett cég részéről sem kommentálták.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05