Börtön Microsoft termék hamisításáért

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 7. 08:07

Egy Microsoft termékeket hamisító hálózat 11 tagját ítélte börtönbüntetésre a kínai bíróság, amelynek közleménye szerint a bűncselekményt még az amerikai szoftvercég is rendkívül súlyosnak ítélte.

A Hongkonggal határos Kuangtung (Guangdong) tartományban található Sencsen (Shenzhen) város Futien (Futian) kerületi bírósága szerint a per három elsőrendű vádlottja rendkívül súlyosan sértette a szerzői jogokat. A tizenegy elkövető a szoftverhamisításhoz eredeti szoftvereket felhasználva több mint 305 millió jüan (8,7 milliárd forint) értékben készített illegális másolatokat.

 A hálózat vezetői fejlett technológiával Windows és Office szoftvereket, valamint az eredetiséget igazoló hologramokat hamisítottak. Az így készült termékeket az interneten keresztül nem csak Kínában, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Izraelben értékesítették. A hamisítók az illegális jövedelemből 1,9 millió jüan (54,6 millió forint) haszonra tettek szert.

 A kínai törvények szerint a hamisítás 2500 másolat felett rendkívül súlyosnak minősül, és háromtól hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A hamisítók vezetőjét a kínai bíróság 6 és fél év börtönre, valamint 1,5 millió jüan (43 millió forint) pénzbüntetésre ítélte, a hálózat további 8 tagját 18 hónaptól 3 évig terjedő börtönre ítélték. Az elkövetők az Egyesült Államokban ugyanezért a bűncselekményért legfeljebb 5 év börtönt kaphattak volna.

 Röviddel az ítélet kihirdetése után a Microsoft washingtoni irodája egy közleményt adott ki, amelyben a szoftvercég nagyra értékeli azt a munkát, amelyet Kína a világméretű szoftverhamisító hálózatok felszámolása érdekében tesz. "A kínai kormány intézkedéseinek köszönhetően jelentős javulás látható a szellemi tulajdon védelmét illetően" - mondta Feng Ming-liu, a Microsoft Kína alelnöke.

 Az ázsiai országban a szoftverhamisítás "áldozatait" akkor érte a meglepetés, mikor a Microsoft kínai nyelvű Windows XP operációs rendszerére a szoftvercég honlapjáról letölthető frissítésekkel együtt 2008 őszén az operációs rendszert ellenőrző (Windows Genuine Advantage, WGA) alkalmazás is felkerült, amely illegális másolat esetén óránként megjelenő üzenettel figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni. Az úgynevezett előugró ablakban megjelenő udvarias figyelmeztetés és az óránként feketére váltó háttér Kína-szerte legkevesebb 200 millió Windows használónak okozott bosszúságot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09