Egyetemi IT kar települ Esztergomba

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 7. 08:22

Esztergom önkormányzata egy oktatási épületegyüttest és több milliárd forintot biztosít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hogy az intézmény a városban indítsa be információs technológiai karát - erről kedden írt alá megállapodást a polgármester és az egyetem rektora a városban.

Az önkormányzat a volt déli kanonoksort kétmilliárd forintért felújítja és az egyetem 50 éves ingyenes használatába adja. Továbbá 100 millió forintot nyújt a tananyag kidolgozására és a szakirányú laboratóriumok létrehozására. Kollégiumépületet is biztosít az egyetemnek és 2030-ig évente 100-100 millió forinttal járul hozzá a képzés költségeihez - tájékoztatott a részletekről Meggyes Tamás polgármester, aki mérföldkőnek nevezte az intézmény letelepülését, mivel a város ezeréves története során eddig soha nem működött egyetem Esztergom falai között.

 Fodor György rektor az MTI-nek elmondta, hogy a 2009 őszén induló mérnök-informatikus alapképzést 50 hallgatóval kezdik meg. A három és fél évesre tervezett tanulmányi idő alatt 350 hallgatója lesz a karnak. A képzés költségtérítéses, egy félév díja 200.000 forint, azonban az egyetem a vállalatok segítségével minél több ösztöndíjas helyet szeretne biztosítani a diákoknak.

 Európában a londoni Imperial College mellett a PPKE kara az első, ahol az új iparág és kutatási irány oktatása folyik. Budapesten a mérnök-informatikus és a molekuláris bionika szakon, valamint az ezekre épülő mester- és doktori képzéseken folytathatnak tanulmányokat a jelentkezők. Az ötödik félév oktatási nyelve az angol, ezután a legjobbak egy szemesztert valamelyik külföldi egyetemen tölthetnek - mondta.

 A bazilika közelében lévő déli kanonoksor egy háromemeletes, 7.500 négyzetméteres létesítmény, melyben a rendszerváltás előtt a Medicor egyik gyáregysége működött. Az önkormányzat 1998-ban – élve elővásárlási jogával - 10 millió forintért szerezte meg a ma milliárdos értéket képviselő ingatlant és már akkor kinyilvánította, hogy felsőoktatási célra kívánja hasznosítani.

 Az elképzelés megvalósításával a bazilika körül oktatási centrum alakulna ki, ugyanis a város az északi kanonoksort a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola számára újította fel, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye az Ószemináriumot restaurálta, amely oktatási, kulturális funkciókat kapott. A Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola és az Esztergomi Hittudományi Főiskola pedig 2008 januárjától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem főiskolai karaivá váltak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05