Másolásvédelem nélküli zenék az Apple-től

Milkovits Gábor, 2009. január 7. 11:23

A Reuters megbízható hírforrása szerint az Apple másolásvédelem nélküli zeneszámok forgalmazását tervezi iTunes online zeneáruházán keresztül, amely már most a legnagyobb zeneforgalmazónak számít Amerikában.

A döntés sok kellemetlenségtől kíméli meg a felhasználókat. Eddig ugyanis a DRM megoldással ellátott zenefájlokat csak korlátozott számú eszközre, többnyire egy számítógépre és egy iPod lejátszóra lehetett csak letölteni/másolni. Ráadásul, ha valaki felmondta az iTunes előfizetését, az addigi letöltései is érvénytelenné váltak. Ha viszont valaki máshonnan töltött le DRM-mentes mp3 fájlokat iPod-jára, több a lejátszási listákhoz kapcsolódó funkció használhatatlannak bizonyult ezekkel kapcsolatban.

Steve Jobs Apple-vezér még 2007. februárban kezdeményezte, hogy a nagy kiadók álljanak el  DRM erőltetésétől, azonban mindeddig nem sikerült megegyezésre jutniuk. Kísérletek ugyan történtek az EMI részéről, azonban miközben az Amazon és mások tavaly elkezdték az összes nagy kiadó katalógusát másolásvédelem nélkül (is) forgalmazni, az iTunes-on a legtöbb zene változatlanul csak DRM-mel volt elérhető. A fő akadály az volt, hogy az Apple ragaszkodott az egységes, zeneszámonként 99 dollárcentes árhoz; most viszont állítólag beleegyeztek, hogy eltérően, 79 cent és 1 dollár 29 cent közötti áron forgalmazzák a számokat. Részletekkel állítólag itteni idő szerint szerdán szolgál majd a cég az akkor induló MacWorld Expo kiállításon. A hírforrás szerint arról is szó lesz, hogyan lehet majd közvetlenül WiFi-n keresztül tartalmakat letölteni az iTunes-ról az iPhone 3G és iPod Touch készülékekre.

Kulcsszavak: Apple zene mp3 onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50