Az online játékokat játszó magyarok jelszavait lopják a vírusok

forrás Prim Online, 2009. január 7. 12:44

Az ESET több százezer hazai felhasználó adatain alapuló vírusstatisztikája szerint itthon is elterjedtek azok a károkozók, melyek az online játékok belépési adatait lopják el a számítógépekről. A megszerzett felhasználóneveket és jelszavakat a bűnözők az interneten értékesítik.

Eddig csak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában terjedtek azok a kártevők, melyek az internetes játékok belépési adatait lopják el a felhasználók számítógépeiről. A hazai játékosok számának szaporodásával együtt azonban a magyar vírustoplista 6. helyén is megjelent a külföldi listákon már veteránnak számító Win32/PSW.OnLineGames kártevőcsalád. A hazai fertőzések körülbelül 2 százalékáért felelős károkozó olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekeznek gépünkre telepíteni. A vírus gyakran olyan úgynevezett rootkit komponenssel is rendelkezik, amelynek segítségével megpróbálja leplezni, eltüntetni állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen. A kártevőcsalád tevékenysége jellemzően az online játékok jelszavainak begyűjtésére, és a jelszó adatok titokban történő továbbküldésére koncentrálódik. A vírusok készítői ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz jutnak hozzá, melyeket aztán illegális csatornákon továbbértékesítenek.

Decemberben a magyar vírustoplista első helyein is történt változás. A régóta vezető, Virtumonde névre keresztelt károkozó átengedte az első pozíciót a WMA/TrojanDownloader.GetCodec trójainak, így most csak az ezüstérmes helyet foglalja el. A két kártevő működése hasonló: mindkettő ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazásokat vagy tartalmat kínál letöltésre a felhasználóknak. Mellékhatásként azonban kéretlen reklámokat jelenítenek meg a számítógépeken, és úgynevezett hátsó ajtót nyitnak, melynek segítségével a bűnözők akár a gép irányítását is átvehetik. A két vezető kártevő nagymértékű elterjedtsége mutatja, hogy a rendszeres figyelmeztetések ellenére a magyar felhasználók továbbra is maguk telepítik a hasznos szoftvereknek álcázott kártevőket.
Szintén a felhasználók gondatlanságát igazolja, hogy a januári toplistára – méghozzá az 5. helyre – felkerült a Win32/Conflicker.A nevű károkozó, mely a Windows egy már hónapok óta ismert biztonsági hibáját használja ki. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőség javítására a Microsoft már tavaly októberben kiadott egy frissítést, melyet sokan mindmáig nem töltöttek le. A tanulság, hogy a vírusok elleni védekezésben nem csupán a frissített vírusirtó szoftver, de a gondos felhasználói magatartás is fontos szerepet játszik.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05