Pénzügyi botrány az indiai Satyam-nál

Genda Csongor Zoltán, 2009. január 8. 10:50

Az indiai Satyam Computer Services elnöke lemondott posztjáról, miután fény derült a példátlannak nevezhető könyvelési csalásra.

India egyik vezető szoftvervállalata éveken keresztül ragyogó pénzügyi eredményeket mutatott be, ezért a világsajtó rendszeresen elismerően írt a cégről, amely még a kiváló cégvezetési díjat is elnyerte 2008-ban. Ramalingua Rajunak, a cég első emberének most távoznia kell a vezetői pozícióból, ugyanis kiderült, hogy éveken át meghamisította a könyvelést, és a valósnál sokkal szebb számokkal tetszelgett a külvilág és a befektetők előtt. A sikertörténetnek azonban most vége szakadt, mivel a hír nyilvánosságra kerülése után a cég papírjainak az árfolyama 80%-ot zuhant, néhány hónap leforgása alatt pedig a vállalat értéke 7 milliárd dollárról fél milliárdra esett vissza.

Raju a 7-én a tőzsdei tanácshoz benyújtott nyilatkozatában elismerte, hogy csalt a könyvelésben, és a 2008 szeptember 30-án lezárt üzleti év eredményei hamisak. Az operatív nyereséget 24%-ban állapította meg a valódi 3% helyett, és a forgalommal kapcsolatos számadatokon is 22%-os mesterséges ráncfelvarrást hajtott végre a vezető. A CEO magára vállalta a teljes felelősséget, azt vallotta, hogy a munkatársai nem tudtak a piszkos manőverekről. Az ügyben kivizsgálást kezdeményeztek a hatóságok, a csaló ellen eljárás indul.

A Satyam még december közepén került a támadások kereszttüzébe, amikor is a szoftverkonszern belekezdett volna a Maytas Infrastructure és a Maytas Properties vállalatok felvásárlásába, ám ez meghiúsult. A világbank megvesztegetéssel vádolta meg a céget, ezért visszalépett a további együttműködésektől.  Az elemzők egy indiai Eron-botrányról beszélnek az új eset kapcsán, amely negatív hatással lehet az Outsourcing (vállalati kiszervezés) területre is, sőt előidézheti a befektetők és megrendelők IT-szakmába vetett bizalmának a megingását is, ez pedig óriási csapás volna a szektorra nézve.

Kulcsszavak: Satyam +céginfo jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09