A Nokia ejtette a Wimax-ot

Milkovits Gábor, 2009. január 8. 20:23

A Nokia beszüntette egyetlen Wimax mobilkészülékének, az N810 WiMax Edition tablet-nek a gyártását és forgalmazását, ami újabb csapás a mobil 3G utódjának címéért versengő technológia számára.

A finn székhelyű, piacvezető mobiltelefon-gyártó szűkszavú nyilatkozatában közölte, hogy a készülék elért életciklusának a végére. A bejelentés azért érdekes, mert a cég mindössze 9 hónappal ezelőtt dobta piacra az üzleti mobilt, ami aligha nevezhető hosszú „életciklusnak”. Még a legdivatosabb modelleket is általában egy évnél hosszabb ideig gyártják, mielőtt leváltanák őket, nem is beszélve az inkább funkcionális üzleti telefonokról. A háttérben nyilvánvalóan sejthető az a törekvés, hogy a Nokia az amúgy is nyerésre álló LTE (Long-Term Evolution) technológia mellett teszi le a voksát a Wimax-szal folytatott vetélkedésben.

A Wimax fejlesztésének fő támogatója a technológiához mobilcsipeket gyártó Intel, akivel többek között a Sprint Nextel amerikai mobilszolgáltató működik együtt a fejlesztésben. A 3GPP iparági szervezet viszont az LTE-t támogatja, amely elméletben maximálisan 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. A mobilszolgáltatók közül elsőként a japán NTT DoCoMo tervezi bevezetni a kereskedelmi célú LTE-szolgáltatást, 2009-2010-ben, míg a T-Mobile 2010-ről beszél. A 4G mobilszolgáltatások iránti igény az okostelefonok és laptopok robbanásszerű terjedésével egyre erőteljesebb, ugyanakkor egyelőre nem sikerült egységes szabványt kialakítani. Szakértők szerint az LTE lesz a legsikeresebb technológia, de azért a Wimax is esélyes a 4G mobilpiac minimum ötödére.

Kulcsszavak: Nokia WiMax

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09