Canon HV40 és HF S10, HF S100 videokamerák

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 9. 08:33

A HV40, a népszerű HV30 utódja, mely 2008-ban elnyerte az Európa legjobb HD kamerája EISA díjat, a HF S-sorozat is két új 8 megapixeles Full HD CMOS modellel bővült, HF S10 és HF S100 néven.

A Canon a LEGRIA HV40 modellel bővíti ki nagyfelbontású (HDV) kameráinak választékát. A HDV1080i felvételeket kazettára rögzítő gépen az új Felhasználói gombbal a leggyakrabban használt funkciók hozzárendelhetők a kamera elején található kézi vezérlőtárcsához. A különböző képformátumok között a 25p Cinema mód a hagyományos filmhez hasonló eredményt kínál: másodpercenként 25 képkockát rögzít. A Canon új HD kamerái az Instant AF autofókusz rendszert használják, a Bayer típusú RGB primer színszűrő kiváló színhűséget és nagy felbontást biztosít. A Canon Super Range optikai képstabilizátor rendszere két új módszert – a giroszkópos és vektor alapú érzékelést – használ a beremegés érzékelésére és a lencsék eltolására. A hagyományos képstabilizátor rendszerek a közepes és magas frekvenciákat, míg a Super Range képstabilizátor az olyan alacsony frekvenciájú mozgásokat is érzékeli, amelyek például az emberi lélegzésnél lépnek fel. A DIGIC DV III processzor a Full HD-nál nagyobb méretű képérzékelőkről származó adatok feldolgozását biztosítja, mivel Full HD adatok körülbelül ötször annyi teljesítményt igényelnek, mint a normál felbontású videók. A képfeldolgozás során a Canon HD a DIGIC DV III egyedi zajcsökkentési rendszert alkalmazza, amely szinte zajmentes képet, kiváló színvisszaadást és széles tónustartományt eredményez. A DIGIC DV III támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color), és eléri a dinamikatartomány 25 százalékos növekedését a DIGIC DV II processzorhoz képest. A Videó pillanatfelvételek készítése közben az LCD képernyő szélén egy kék sáv jelzi a felhasználónak, mennyi van hátra a 4 másodperces szegmensből. Lejátszás közben a Fotósorozat funkció egy másodpercnyi videóból egy gombnyomásra kiragad 25 felvételt, ahonnan kiválasztható a tökéletes kép.

A fenti technológiák javán osztozik a LEGRIA HF S10 és LEGRIA HF S100. A rendszer a 8,0 megapixeles Full HD CMOS képérzékelőből, a 10-szeres optikai zoom-mal rendelkező Canon HD videó objektívből és az új DIGIC DV III processzorból áll. A rögzíthető kép mérete a Full HD felbontás háromszorosa. A 8,0 megapixeles CMOS képérzékelővel készülő képek – videók esetén 6,0 megapixel – valójában nagyobbak, mint a Full HD 1920x1080 felbontása, így minden apró részlet láthatóvá válik. A felvétel rögzítése Full HD felbontásban történik az AVCHD szabvány által megengedett maximális sebességen, 24 Mb/s-on. A gyenge fényviszonyok között is jól teljesítő, LEGRIA HF S sorozatú kamerák 58 mm átmérőjű objektívvel és 10-szeres optikai zoom-mal rendelkeznek. Ha ennél nagyobb zoom-ra van szükség, az 1,7-szeres digitális telekonverter a Full HD képminőség megtartása mellett 17-szeresre növeli a zoom mértékét. A Super Range optikai képstabilizátor kétféle rezgésérzékelő rendszert alkalmaz, amelyek a teljes frekvenciatartományt lefedik a lassú légzéstől a gyors autózás okozta rezgésekig. A LEGRIA HF S10 és a LEGRIA HF S100 körülbelül 12,5 százalékkal nagyobb felbontásban rögzít, mint a korábbi díjnyertes Canon HF11. A két kamera eltérő rögzítési módokat kínál: a LEGRIA HF S10 a felvételeket 32 GB-os belső memóriába rögzíti – amely elegendő 12 órányi HD videó tárolására a legkisebb helyigényű képminőségben, illetve 3 órányi felvétel tárolására a legmagasabb, 24 Mb/s beállítás mellett –, de a felvétel tárolható a cserélhető SDHC memóriakártyán is. A LEGRIA HF S100 közvetlenül memóriakártyára rögzít, így a felvételek egyszerűen megoszthatók másokkal.
 

Kulcsszavak: Canon kamkorder

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05