Új, informatikai doktori iskola indult Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 19. 09:15

Tizenkilencre bővült a doktori iskolák száma január elsejével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE); az informatikai doktori képzés elindításával megalakult a műszaki tudományterületen is az első doktori iskola - tájékoztott az SZTE Doktori Intézetének igazgatója.

Az újdonságról Klukovits Lajos elmondta: a számítástechnika korábban a matematikai doktori iskolához tartozott, január elsejével vált külön. Megmaradt a régi Matematika és Számítástudomány Iskola - amely továbbra is tartalmazza a speciális elméletet - és indult egy Informatikai Doktori Iskola. Utóbbi az elméleti háttér mellett már a gyakorlatorientált tudás átadását is szolgálja. Az SZTE-n így már csak egy olyan területnek nincs doktori képzése, amelyet alap- és mesterfokon oktatnak: a művészeteknek.

 Az egyetem doktori iskoláiban 74-en szereztek PhD-fokozatot ebben a tanítási félévben. A legtöbben, összesen 30-an a Természettudományi és Informatikai Karon teljesítették a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges követelményeket - mondta az egyetemen rendezett ünnepi doktoravatást megelőzően Klukovits Lajos, hozzátéve: emellett 12 bölcsész, 2 jogász, 26 orvos és 4 gyógyszerész kapta meg pénteken a doktori címet.

 Az SZTE doktori iskoláiban mintegy 800 doktorandusz tanul, közülük 350-en államilag támogatott helyen. Tovább tolódik az arány az egzaktabb tudományok felé, ami már érződik a finanszírozásban is. Növeli ugyanis a kormány a finanszírozott doktori keretet a természettudomány és az élettudomány, valamint a műszaki képzések irányában, és csökken a bölcsész, illetve a társadalomtudományi képzésre szánt összeg - tette hozzá az igazgató. A következő tanévben az egyetem 116 doktorandusz hallgatót vehet föl államilag támogatott helyre, azaz ugyanannyit, mint 2008-ban. Ebből 92-nek kell lennie a természettudományi, műszaki és élettudománnyal foglalkozók számának.

 Az SZTE indította doktori képzések államilag finanszírozott helyeire tudományterülettől függően két és félszeres, illetve négyszeres a túljelentkezés; a felvételizők zöme a szegedi egyetemről kerül ki, de lassan megjelennek a külföldi részképzéses hallgatók is - mondta Klukovits Lajos.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09