Diagnosztika, mobillal továbbított vérképből

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 19. 12:39

Kevés elektronikai eszköz fejlődött olyan gyorsan, mint a mobiltelefon. Egyre kisebb, sokoldalúbb és nagyobb teljesítményű. Rádiózni, tévézni, hangot, álló és mozgóképet rögzíteni és akár távolba küldeni is lehet vele. Legújabban pedig már mikroszkópként is alkalmazhatják egy különleges típusát, a Celloscopot, amelynek kifejlesztéséért a dicséret Daniel Fletcher-t, a kaliforniai egyetem Berkeley-ben működő biotechnikai részlegének oktató-kutatóját illeti.

 Fletchernek az egyetemen feladatai közé tartozott a fejletlen területek lakóin segítő egészségügyi szolgálatok korszerű gyógyászati eszközeinek a megtervezése. Ám, mert az ilyen célra alkalmas a műszerek (EEG, EKG, MRT, vér-ellenőrzők) nagyméretűek, drágák és kezelési ismereteket igényelnek, az igazán fejletlen vidékeken telepítésük nagyon sok gonddal jár. A mobiltelefon-hálózatokat viszont már az ilyen területeken is kezdik kiépíteni. A statisztikák szerint a Föld lakosainak négyötöde már a mobilhálózatok által "beüzemelt" területeken lakik.

 Ilyen területeken tehát - ha az ott élők betegségeinek tüneteit pontosan meg lehet fogalmazni - azokról akár mobilon is eljuttatható a szóbeli, vagy képes információ az alaposabb elemzésükre képes intézményekhez, klinikákhoz. Fletcher pedig arra gondolt, hogy fontos lenne az is, hogy bizonyos betegségek gyanúja esetén a páciens vérképét elemezhessék távadatszolgáltatással. Hiszen a mintát akár egy átlagosan képzett ápoló is képes levenni és egy mikroszkópiai üveglapra felkenni, az elemzés pedig már a laboratórium dolga. Csakhogy az - kivált a fejletlen vidékeken - többnyire távol van a betegtől, ezért gondolt arra a kutató, hogy mobiltelefonra kapcsolható mikroszkóppal kellene továbbítani az adatokat.

 Mint a kaliforniai Berkeley Egyetem internetes honlapjáról megtudható, a fotózásra is alkalmas mobilokat Fletcher a híres egyetem hallgatóival együtt fejlesztette ki - olymódon, hogy a fényképezős mobil kamerája elé kis speciális mikroszkópot erősítettek.

 A Celloscopnak elnevezett új egységgel ötvenszeres nagyítású képet lehet készíteni például a plazmodium nevű parazitákról, amelyek a maláriát, a tbc-t, az üszögöt és a rovarcsípés okozta fertőzéseket is terjesztik.

 Fletcher egyik hallgatója, Erik Douglas néhány társával 2008-ban a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazott, ahol sikerrel alkalmazták a Celloscopot - úgy, hogy a beteg páciensek vérmintáinak mikroszkópikus fotófelvételeit a mobillal továbbították a központi laborba. Ott azután a nagyteljesítményű gépeken analizálták a vért, majd azonnal visszamobilozták az eredményt, szintúgy a követendő gyógymódot.

 Megvalósított ötletükkel Fletcherék is kiérdemelték a 2008 feltalálója címet és a címmel járó jutalmat, mert a Celloscop nemcsak távoli vidékeken segíti a gyógyítást. Bárhol olcsóbbítja a kór felismerésének a folyamatát és a diagnózis meghatározását. Például a háziorvos a páciensei fehér vérsejtjeinek a szaporodását akár ilyen módon is hamar megállapíthatja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09