Számítógépes tananyagkészítő eszközök az Adobe-tól

forrás Prim Online, 2009. január 20. 12:35

Az Adobe bejelentette az Adobe eLearning Suite szoftvercsomagot, az oktatásban dolgozó szakemberek, a pedagógusok és az oktatók új tartalomkészítő megoldását, amelynek segítségével gazdag, az interneten, a számítógépen, mobil eszközökön, illetve oktatásfelügyeleti rendszereken megjelenő, gazdag tanulási élményt biztosító tananyagok hozhatók létre.

Az új csomag az Adobe Captivate, Adobe Flash CS4, Adobe Dreamweaver CS4, Adobe Photoshop CS4 Extended, Adobe Acrobat Pro, Adobe Presenter 7, Adobe Soundbooth CS4, Adobe Bridge CS4, Adobe Device Central CS4 programok legújabb verzióival, valamint az Adobe Flash CS4 és a Dreamweaver CS4 elektronikus oktatási bővítményeinek segítségével járul hozzá a termelékenység növeléséhez.

Adobe Captivate 4

A célszoftverként használt Adobe Captivate 4 új verziója - a csomag egyik vezérterméke - az Adobe elektronikus oktatási termékének legújabb verziójaként a szimulációkat, a szituációalapú képzéseket, a kérdőíveket, a gazdag tartalmakat és az interaktivitást ötvöző professzionális tananyagok elkészítésére használható. A szakemberek több mint két tucat új szolgáltatás előnyeit évezhetik: egyetlen SWF-fájlba tehetik közzé a tananyagot, felolvastathatják a szöveget, az egyszerű grafikákat a rajzeszköztár segítségével készíthetik el, továbbfejlesztett projektsablonokat használhatnak, és kihasználhatják a kétirányú Microsoft PowerPoint-munkafolyamatot a hanganyaggal kiegészített interaktív PowerPoint-diák importálásához és szerkesztéséhez. Az Adobe Captivate 4 megőrzi a Photoshop-rétegeket, amelyek egyenként animálhatók a szoftverben, valamint támogatja a PDF-közzétételt és az AVI (Audio Video Interleave) kimenetet a YouTube szolgáltatásban való közzétételhez.

Az Adobe Captivate Reviewer, egy új Adobe AIR alkalmazás segítségével az oktatásban dolgozó szakemberek operációs rendszertől függetlenül rögzíthetik az anyag ellenőrzését végző személyek visszajelzéseit, valamint közvetlenül az Adobe Captivate SWF-fájlokba helyezhetik el megjegyzéseiket, így leegyszerűsíthetik az ellenőrzési folyamatot. Az Adobe Captivate 4 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyéni tartalomjegyzékeket használjanak, amelyek automatikusan frissülnek, ahogy a tanuló navigál a projektben. Az oktatási szakemberek a tanulók jobb bevonása érdekében rendszerváltozók és egyéni változók használatával biztosíthatnak személyre szabott tanulási élményt a hallgatóknak. Például a tanuló a tananyag elején beírhatja a nevét egy üres mezőbe, majd ennek alapján az Adobe Captivate 4 automatikusan testreszabja a további diákat, és a tanuló nevét jeleníti meg rajtuk.

A munkafolyamatok és együttműködés előnyei

Az Adobe iparági vezető tartalomkészítő eszközeinek integrálásával az Adobe eLearning Suite az oktatásban dolgozó szakemberek számára olyan munkafolyamat-előnyöket nyújt, amelyek az egyes termékek megvásárlásával nem érhetők el. A Dreamweaver CS4 CourseBuilder bővítmény révén a tananyag tervezői a Dreamweaver CS4 segítségével közvetlenül hozhatnak létre olyan HTML-alapú elektronikus tananyagokat, amelyek értékelésekre és szabványos kérdéstípusokra épülnek. Az új Shared Courseware Object Reference (SCORM) csomagkezelővel a tervezők egyetlen tananyagban ötvözhetik a Captivate 4, Flash CS4, Dreamweaver CS4 és Presenter tartalmát, ami tovább egyszerűsíti a tananyagok létrehozását.

A Soundbooth CS4 használatával az oktatásban dolgozó szakemberek könnyedén eltávolíthatják a zajt a felvételekről, feljavíthatják a felmondott hanganyagot, testre szabhatják a zenét, és keverhetik a különböző sávokról származó bejátszásokat. A tananyag tervezői még jobban bevonhatják hallgatóságukat az oktatásba a Photoshop CS4 Extended szoftverben létrehozott lenyűgöző látványelemek segítségével, amellyel a 3D képek és mozgóképalapú tartalom is szerkeszthetővé válik. A látványelemek, valamint a Captivate szoftverben létrehozott multimédiás anyagok a Bridge CS4 segítségével egy központi helyről könnyedén rendezhetők, böngészhetők, megtekinthetők, vagy közvetlenül beilleszthetők a Captivate 4, Photoshop CS4 és Flash CS4 programokba.

Amikor a tartalom készen áll a közzétételre, a felhasználók számos szabványos kimeneti formátum - többek között az SWF, a HTML, a PDF, az AVI és az SCORM - közül választhatnak, így könnyedén elérhetővé tehetők az anyagok az interneten, a számítógépeken vagy az oktatásfelügyeleti rendszereken. Ha a tananyag tervezői nem rendelkeznek hozzáféréssel semmilyen oktatásfelügyeleti rendszerhez, az Adobe eLearning Suite lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az Adobe Acrobat Connect Pro (külön megvásárolható) szoftver segítségével tegyék közzé anyagaikat. Emellett a Device Central CS4 lehetővé teszi a tananyagok tervezői számára, hogy a megjelenítendő tartalmat több mint 600 különböző mobileszköz képernyőjére is tervezzék, teszteljék, illetve előre megtekintsék.

Forrás: szoftver.hu

Kulcsszavak: Adobe oktatás e-learning

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05