Minden idők legnagyobb adatrablása

Genda Csongor Zoltán, 2009. január 21. 18:55

Egy amerikai pénzintézet az újonnan megválasztott amerikai elnök beiktatásának a napján óriási méretű adatvesztésről adott hírt.

A Heartland Payment Systems egyik képviselője bejelentette, hogy hackerek még 2008-ban bejuttattak a cég számítógépes rendszerébe egy kémprogramot, ami a felfedezés pillanatáig gyűjtötte és továbbította az adatokat. A pénzintézet havi 100 millió kifizetést bonyolít, azt azonban nem lehet tudni, hogy a tranzakciók hány százalékát rögzítette a trójai. Mindenesetre a szakemberek a mostani eset kapcsán az eddigi legnagyobb adatvesztésről beszélnek. A pénzintézet tavaly ősszel lett figyelmes néhány szokatlan Visás és Mastercard-os kifizetésre, ekkor megbíztak egy speciális IT-csoportot a rendellenességek kivizsgálásával, a szakemberek pedig megtalálták a rendszerben a kémprogramot. Egyelőre csupán gyanítják a nyomozók, hogy mikor fertőződhetett meg a belső hálózat, ám ha fény derül a rosszindulatú kód beépülésének az idejére, akkor az eltűnt adatok mennyiségét is meg lehet majd becsülni. A Heartland megnyugtatta ügyfeleit, hogy figyelni fogják a tranzakciókat, hogy megakadályozzák a jogosulatlan átutalásokat.
Gyanítható, hogy nem véletlen az, hogy tegnapra időzítette a pénzintézet a bejelentést, ugyanis feltehetőleg azt remélték, hogy Obama beiktatásának a napján valószínűleg nem kap olyan nagy médiafigyelmet az ügy.

Kulcsszavak: security adatvédelem

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09