Segítené az új mobilhálózat elindítását a Nokia Siemens Networks

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 23. 10:17

A Nokia Siemens Networks figyelemmel követi a mobil frekvenciapályázat eseményeit, s nem csupán műszaki-technológiai megoldásokat nyújtana a nyertesnek, hanem kész segíteni abban is, hogy egy pénzügyi partner bevonásával létrejöjjön a megfelelő finanszírozási struktúra a projekt megvalósításához.

A Nokia Siemens Networks több pályázóval áll kapcsolatban, s az egyikkel, a DreamCom Távközlési Kft.-vel előzetes megállapodást kötött. A megállapodás részletei nem nyilvánosak. A társaság természetesen bármelyik nyertes cégnek kész segíteni a hálózat felépítésében és a finanszírozás megteremtésében.

 A vállalat a jelenlegi három magyar mobilszolgáltatóból kettő elindulását segítette hálózatuk megépítésével, a közelmúltban pedig Romániában tette lehetővé a legújabb mobilszolgáltató számára, hogy az építés kezdetétől számítva 3 hónap után létrejöhessen az első mobilhívás.

 Az NHH a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

 Az úgynevezett "A" blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató.

 A "B" blokkra sikeresen pályázó cég a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

 A további öt csomag - "C" blokk - a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50