A vártnál nagyobb veszteség az AMD-nél

Milkovits Gábor, 2009. január 23. 20:25

Az évek óta veszteségekkel küzdő AMD a néhány napja bejelentett 1100 fős leépítés után most a tervezettnél nagyobb, 1,4 milliárd dolláros hiányról volt kénytelen beszámolni a tavalyi utolsó negyedévre.

A veszteség részvényenként 69 dollárcentnek felel meg, ami így jelentősen meghaladja az elemzők által decemberben kalkulált 54 centet. Pedig a gazdasági válság kibontakozását megelőzően még úgy tűnt, hogy a processzorgyártó a négymagos Phenom lapkák kibocsátásának hála az idén végre egyenesbe jöhet, a keresletcsökkenés azonban teljesen keresztülhúzta ezeket a számításokat. A számok alapján a társaság 1,162 milliárd dolláros negyedik negyedéves bevételei az egy évvel korábbiaknál 33, a megelőző negyedévieknél pedig a licencbevételeket nem számítva 28 százalékkal lettek alacsonyabbak.

Bob Rivet, az AMD pénzügyi igazgatója egyelőre nem mert jóslásba bocsátkozni az idei évet illetően, azonban annyit elmondott, hogy a jelenlegi igen alacsony kereslet mellett szinte biztos, hogy az első negyedévben is csökkenéssel kell számolni a megelőző 3 hónaphoz képest. Rivet hozzátette, hogy a kedvezőtlen folyamatok miatt az üzemek termelését is minden bizonnyal kénytelenek lesznek visszafogni, konkrét tervezett lépéseket azonban nem említett. A fő rivális, piacvezető Intel a napokban bejelentette, hogy öt gyárát kénytelen bezárni.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50