Fizetésképtelen a Qimonda, bajban az Infineon, veszteséges a Samsung

Milkovits Gábor, 2009. január 24. 08:34

Az Infineon tulajdonába tartozó Quimonda memóriacsip-gyártó nehéz helyzete miatt csődöt jelentett, az anyacég pedig kénytelen komoly pénzinjekcióval a segítségére sietni. Eközben a Samsung Electronics történetében először veszteségről számolt be.

A Qimonda tavaly december óta már nemcsak az Infineon, hanem a német állam számára is igazi pénznyelő: a DRAM céget alig egy hónapja, 325 millió eurós segéllyel mentették meg a csődtől, amiből Szászország 150 milliót, az anyacég pedig 75 milliót finanszírozott, míg a többit egy bankhitelt tette ki. Akkor az Infineon azzal vette rá a helyi kormányzatot a beavatkozásra, hogy a Qimonda felszámolása esetén mintegy 13 ezer ember kerülhet az utcára. Nos, újabb segély nélkül ez a veszély ismét elérhető közelségbe kerülhet. Mivel a DRAM modulok ára legalább egy éve folyamatosan esik, a gazdasági válság csak tovább mélyítette a Qimonda nehéz helyzetét. Az anyavállalatra háruló várható anyagi következmények miatt az Infineon papírok árfolyama 5,6 százalékpontot esett az európai technológiai tőzsdén.

Eközben a Samsung Electronics is meglepte a piacot, ugyanis a cég történetében először veszteséges negyedévről volt kénytelen beszámolni. A 937 milliárd won (kb. 150 milliárd Ft) veszteség fő oka a társaság szerint az általános keresletcsökkenés mellett a félvezetőpiacon tapasztalható, vártnál nagyobb mértékű visszaesés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05