25 éves az Apple Macintosh

Milkovits Gábor, 2009. január 24. 08:43

Az Apple pontosan negyedszázada, 1984. január 24-én hozta forgalomba az első Macintosh személyi számítógépet, amely grafikus kezelőfelületével forradalmasította a felhasználói élményt.

A Jeff Raskin és csapata által fejlesztett eredeti, doboz formájú Macintosh 9 colos képernyőt, 128 kb RAM-ot és beépített floppy meghajtót tartalmazott, a tartozék perifériákat pedig egy billentyűzet és a már említett kezelőfelületet kiszolgáló, addig nem túl elterjedt, egygombos egér alkotta. Nyilvánvaló praktikuma mellett a készülék másik fő vonzereje az ára volt, ugyanis a Mac a maga 2500 dolláros árával kifejezetten az olcsóbb személyi számítógépek közé tartozott a piacon. A Ridley Scott által rendezett reklámfilm, amelyet éppen az amerikai SuperBowl sportközvetítések idején adtak a televíziók, ismertté tette a Macintosh-t a vásárlók körében és a siker nem is maradt el. A Mac jelentős részesedést szerzett az IBM-től a piacon és a ’90-es évek elejéig, a Microsoft Windows 3.x megjelenéséig sikerült is megőriznie kedvező pozícióit. A Microsoft 1985-ben jött ki az első Windows-zal, ez azonban még nem bizonyult akkora sikernek, mint a 3.x a nyílt specifikációjú, olcsó PC-vel kombinálva.

Azóta számtalan Apple számítógép viselte, illetve viseli a Macintosh/Mac nevet, az utóbbi időben, a trendeknek megfelelően, főleg a noteszgépek között. A társaságot a 2000-es években leginkább a hihetetlenül sikeres iPod hordozható zenelejátszókról ismeri a közönség, azonban a Mac gépek magas áruk ellenére Amerikában változatlanul viszonylagos népszerűségnek örvendenek, sőt, amióta Intel processzorral szerelik őket, még közkedveltebbek.

Kulcsszavak: Apple Mac

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50