A lapkagyártók örülnek a Qimonda csődjének

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 27. 08:22

A világ félvezetőipara alig titkoltan ünnepli hétfőn az egyik német versenytárs, a Qimonda csődjét. A világon a nagyságra ötödik DRAM-gyártó, a világpiac 10 százalékát birtokló Qimonda pénteken kért csődvédelmet, hétfőn pedig jelentette, hogy telephelyein ugyan folytatódik a termelés, de csak "egyelőre".

A DRAM-memórialapkák évi 25 milliárd dolláros világpiaca harmadik éve szűkülhet az idén, miközben majdnem minden gyártó vészes, soha nem látott veszteségeket jelent már több mint egy éve, mert a főleg személyi számítógépekben használatos lapkák ára megállíthatatlanul esett a gyengülő kereslet és a korábban túlméretezett kínálat miatt.

A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics is veszteséges lett - történetében először - a tavalyi utolsó negyedévben, a DRAM-piac viszontagságai miatt.

A Qimonda az első a nagyobb cégek sorában, amely a válság miatt bedobta a törülközőt, és ezzel - persze akaratán kívül - utolsó segítséget adhat versenytársainak: növelhetik piaci részarányukat, csak ezúttal új, öldöklő árleszállítási verseny nélkül, sőt, még áremelkedésre is van némi kilátás. Egyes iparági elemzők azt is megkockáztatják, hogy a Qimonda kimúlása nyomán - tekintettel a kisebb kínálatra - a többi gyártó árai elérhetik legalább a termelési költség szintjét, habár a teljes piac nyomott marad. Az irányadó DDR2 1Gb memórialapka ára a jelenlegi kevesebb mint 1 dollárról 1,20-1,50 dollárra emelkedhet, ami már fedezné a termelés készpénzszükségletét, írták a londoni DRAMeXchange piacfigyelő cég szakértői hétfőn.

Ha a Qimonda kiválását a többi gyártó nem próbálja eddig bejelentett kapacitáscsökkentései lassításával, visszacsinálásával is meglovagolni, akkor a Qimonda miatt 10 százaléknyi kínálat hamarosan kiesik, és így idén a világkínálat növekedésének lassulása várható, ami segíthet az áraknak.

A világ összes gyártója tavaly. amikor a bevétel már második éve csökkent, 25,2 milliárd dollár bevételre tett szert DRAM-lapkákból, ez 19,8 százalékkal kevesebb a 2007-esnél, az iSupply piackutató cég összesítése szerint. Elemzői további 4,3 százalékos csökkenést jósolnak alapesetként idénre.

A Qimonda a tavaly szeptemberrel zárult üzleti évében 2,987 milliárd eurós veszteséget írt az adó utáni rubrikába, az egy évvel korábbi, 296 milliós veszteség után.

A Qimonda a német Infineonhoz tartozik, amely az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó. Az Infineon 2006. májusban kiszervezte a Qimondát, 2006. augusztusban részben tőzsdére vitte, jelenleg 77,47 százalékot tart belőle, és a korábbi terv az volt, hogy idén év elején 50 százalék alá csökkenti a részesedését. A Qimondával az Infineon a forgalmának ugyan közel a felétől vált meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memória-áramkör piactól. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

A tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adó utáni vesztesége 3,122 milliárd euróra ugrott az előző évi, 368 milliós hiányról, de a Qimonda nélkül számolva a vesztesége csak 135 millió euró lett volna az előző évi, 37 milliós hiány után.

Kulcsszavak: Qimonda +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05