Norton 2009: gyorsnak gyors, biztonságosnak biztonságos - de

forrás Prim Online, 2009. február 1. 11:51

2008 második felében jelent meg a piacon új Symantec Norton 2009. Az alkalmazások sebességét szem előtt tartva újratervezett Norton 2009 teljesítménye jelentősen javult, ám az ennek érdekében tett egy-két apró trükk biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára.

A Norton AntiVirus és a Norton Internet Security 2009 legfontosabb újdonsága a kisebb erőforrásigény, a megnövekedett sebesség: teljesen újfajta vírusszkennelési módszert használ; egyetlen klikkel, egy percnél rövidebb idő alatt telepíthető; alig 7 MB memóriát igényel; impulzusszerűen, átlagban naponta 222 frissítést végez el.

A HWSW szerkesztője cikkében a bootolás felgyorsítására alkalmazott – ahogyan fogalmaz – „jópofa trükköt” ismerteti.

A Védtelenül hagyják a bootoló PC-t a 2009-es Norton-termékek című cikkében a szerző a szoftverekben helyet kapott "early load" opcióra hívja fel a figyelmet.
A maximális védelem érdekében, vagyis hogy a gép indításakor is legyen aktív kártevővédelem, az "early load" opciót célszerű bekapcsolni (alapértelmezésként ugyanis ki van kapcsolva), az Internet Security 2009 súgójában ezt javasolja is a Symantec - persze várjuk az olyan tipikus felhasználók jelentkezését, akik egy szoftver telepítése után akkurátusan végigolvassák a termék súgóját.
Az "early load" opció tehát lehetővé teszi, hogy a rezidens védelem ne rögtön a rendszer indításakor töltődjön be, amikor amúgy is szoftverek sokasága növeli a processzor és a merevlemez terhelését elindulásával, hanem csak később, ezáltal a gép hamarabb lesz használható. A cikkíró kipróbálta, milyen gyorsan indul a gép az "early load" kikapcsolt és bekapcsolt állapotában: bekapcsolva 1 perccel tovább tartott.

A rendszerindulást lassító early load alapértelmezésként kikapcsolt állapota nem megy a biztonság rovására – állítja a cég képviselője, hiszen az AutoProtect funkció rendszerindításkor mindig elindul, „a kérdés az, hogy mikor”. (Ez látszólag attól függ, hogy a Windows indításakor hány szoftver indul el automatikusan, magasan tartva a processzor terhelését.) A Symantec fogyasztói termékekért felelős európai vezetője szerint a legtöbb esetben az early load kikapcsolt állapotban is megfelelő biztonságot nyújt. Csakhogy a cikkíró egy próba során kikapcsolt "early load" mellett 46 (negyvenhat) másolatot tudott készíteni a vírusirtók tesztelésére is használt eicar.com fájlról, csak ezt követően indult el és riasztott az AutoProtect, ami megakadályozta a további másolatok készítését. „Ezek alapján úgy tűnik, ha valaki a Norton AntiVirus 2009-re vagy a Norton Internet Security 2009-re bízza gépe védelmét, bootolás közben sebezhető marad. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy megjelenjenek olyan kártevők, például dropperek, amelyek ezt kihasználva a rendszer indulására időzítik tevékenységüket, amikor a memóriarezidens védelem még nem aktív. Akár meg is akadályozhatják a védelem betöltődését és ezután szabadon garázdálkodhatnak” – vonja le a következtetést a HWSW szerkesztője.

Nem ez az első trükk, amit a Symantec alkalmaz.

Kulcsszavak: Symantec security Norton

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50