A romániai iskolák felébe sem jut el az internet

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 5. 10:31

A romániai iskolák felébe se jut el jelenleg a világháló - ahol pedig van, ott is csak a pedagógusok örülnek a vívmánynak -, miközben az Európai Unió iskolának 96 százalékában van internetkapcsolat - írja összeállításában a bukaresti Új Magyar Szó című napilap.

A bukaresti informatikai minisztérium az Európai Unió Strukturális Alapjai révén összesen 16 megye oktatási intézményeinek biztosítana internet-elérhetőséget, de a pályázók sokszor bürokratikus akadályokba ütköznek. A megyék egyike Beszterce-Naszód (Bistrita-Nasaud), ahonnan 53 iskola pályázott szélessávú internetkapcsolat biztosítására, kétharmaduk azonban nem tesz eleget a feltételeknek, mivel problémák adódtak az iskolák tulajdonjogi bizonylatai körül. A pályázat ugyanis előírja, hogy az oktatás helyszínéül szolgáló ingatlannak az iskola tulajdonában kell lennie.

 Hargita megye élen jár az iskolák internetes lefedettségében: szinte minden iskolában elérhető a világháló. Miklós Csaba, megyei tanfelügyelőség informatikusa elmondta: több iskola a néhány éve útjára indított "Tudásalapú gazdaság" elnevezésű programnak köszönhetően jutott internethez. A programnak része volt a vidéki települések csatlakoztatása, és a helyi önkormányzatok bevonták a helyi iskolákat is.

 A diákok azonban Hargita megyében sem látják sok hasznát az internetnek az oktatásban, inkább a pedagógusok örülnek. Az informatikai laborokban természetesen van internet, ezenkívül néhány tanár a házi feladatok kiosztásánál megkéri a diákokat, hogy az adott témában böngésszenek a világhálón is, de mindenekelőtt a tanfelügyelőség és az iskola vezetősége közötti kommunikációt szolgálja az internet a romániai oktatási intézményekben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50