Február végéig meghosszabbított m1 és m2 kísérleti HD-sugárzás

Kovács Attila, 2009. február 16. 12:36

Az Antenna Hungária (AH) a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Amint arról korábban már hírt adtunk, az AH kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 és m2 programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében. Mindkét program előfizetési díj nélkül, HD-felbontásban 2008. december 23.-ától érhető el Budapest körzetében az 55-ös, Kabhegy körzetében a 64-es, Szentes körzetében pedig a 60-as csatornán. Az AH a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Az előfizetési díj nélkül elérhető digitális földfelszíni HD-sugárzás első tapasztalataiból kiindulva a készülékgyártók és -forgalmazók felgyorsították a DVB-T MPEG-4 HD-tunerrel rendelkező készülékek piaci bevezetését, mely termékek biztosítják a nézők számára a DVB-T platformon sugárzott HD-csatornák szabad vételét. Magyarországon eddig már több százezer, HD-adások vételére alkalmas televízió talált gazdára, és a kereslet a karácsonyi szezonban is kimagasló volt. A Screen Digest előrejelzése alapján 2012-re a magyar háztartások 73%-a rendelkezik majd HD képes készülékkel Magyarországon.

Felmérések szerint egyre nő az igény az előfizetési díj nélkül fogható, magyar nyelvű HD-csatornák iránt. Az Understanding & Solutions piackutató előrejelzése szerint 2009-re az európai háztartások 40%-a, 2010-re pedig már a háztartások 60%-a HD-adások vételére alkalmas készülékkel rendelkezik majd (a felmérésben részt vett 20 európai ország átlaga alapján, Magyarországot is beleértve), és ezek a háztartások igényelni fogják a valódi HD-tartalmakat. Az angliai DVB-T kísérleti HD-adások tapasztalatai alapján a felhasználók 98%-a szerint nagyon fontos, hogy elérhető legyen HD-tartalom a DVB-T platformon, és 71 százalékuk szerint a jövőben a HDTV lesz az általánosan elfogadott televíziózási standard.


A TDF az elmúlt év őszén nagy sikerrel indította el Franciaországban Európa első kereskedelmi HD-szolgáltatását a DVB-T platformon, amelyen a három legnépszerűbb előfizetési díj nélküli közszolgálati és kereskedelmi csatorna érhető el. Egy 2008 októberében végzett felmérés szerint a háztartások 79 százaléka a DVB-T platform csatornáit HD minőségben és előfizetési díj nélkül szeretné nézni.

A kísérleti sugárzás sikeres végrehajtásának köszönhetően a Magyar Televízió és az AH
közötti egyeztetések eredményesen zárultak. Az AH-hoz az MTV vezetősége részéről ezt követően nem érkezett további ellenvetés, illetve az Antenna Hungária nem tud további, a szerződéssel kapcsolatos megválaszolatlan kérdésről. Az AH most az MTV kedvező döntését várja arról, hogy csatlakozik a platformhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09