Nokia OVI Store szoftverletöltő oldal okostelefonokhoz

Milkovits Gábor, 2009. február 17. 10:03

A Nokia a barcelonai Mobil Világkongresszuson bejelentette, hogy hamarosan megnyitja Ovi Store webáruházát, ahonnan a megfelelő mobiltelefonok tulajdonosai hasznos szoftvereket tölthetnek le közvetlenül mobiltelefonjukra.

A hír korántsem meglepő, miután a sajtóban hónapok óta folynak találgatások a témáról, ráadásul a konkurencia, az iPhone App Store-os Apple-el az élen, már üzemeltet vagy szintén működtetni készül hasonló mobilos oldalakat. Emellett a Symbian rendszerű Nokia telefonokhoz szánt Ovi portált is éppen arra tervezték, hogy összefogja az ilyen készülékekhez szánt webes szolgáltatásokat és alkalmazásokat, a zeneletöltéstől a multimédiás tartalmakon át a játékprogramokig, illetve vegyes szoftverekig.

Az Ovi Store oldalon az iPhone App Store mintájára külsős fejlesztők alkalmazásait kínálja majd a Nokia, úgy, hogy a bevételekből 70-30 százalékos arányban fognak osztozni a cégek a mobilgyártóval. Az első körben megnyert fejlesztő partnerek között megtalálható az AccuWeather, a Facebook, a Rough Guides, a Lonely Planet, az Electronic Arts, a Fox Mobile, és a MySpace is. A letöltő-oldalhoz kapcsolódó szoftvert májustól lehet majd letölteni az S40 és S60-rendszerű készülékekre, az első a programot eleve tartalmazó Nokia mobil pedig a júniusban piacra kerülő N97 csúcsmodell lesz. Az Ovi Store széles körben, világszerte valamikor ősszel lesz hozzáférhető a felhasználók széles rétegei számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09