Egységes töltő kifejlesztéséről állapodtak meg a legnagyobb mobilgyártók

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 18. 11:21

Valamennyi készülékhez alkalmazható egységes mobiltelefon-töltő készülék kifejlesztéséről állapodtak meg a vezető mobilgyártók - jelentette be kedden a GSM Association (GSMA) szakmai szervezet a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, a mobilkommunikációs iparág legnagyobb fórumán.

Az "uniszex" töltő mini USB csatlakozóval kapcsolódik majd a telefonkészülékhez. A várakozások szerint 2012-re a mobiltelefonok többségén lesz ilyen típusú bemenet.

 Jelenleg minden márkához másmilyen töltő tartozik, és az is előfordul, hogy ugyanaz a gyártó különböző töltőt dob piacra az egyes telefonmodellekhez. A fogyasztó így egyre nagyobb és teljességgel haszontalan kábeldzsungellel küszködik, amikor készüléket vált, mert gyakran újabb töltőt is kell vásárolnia.

 Most azonban "széles körű megállapodás született, amelynek révén hamarosan egységes és energiahatékony töltővel jelentkezik a szakma" - nyilatkozott Michael O,Hara, a GSMA marketingigazgatója. A szabványt több mint húsz gyártó fogadta el, köztük a Nokia, a Motorola és a Samsung.

 A standard töltő bevezetésével a cégek elveszítik a meghibásodott vagy elkeveredett töltők cseréjéből származó bevételt, csökkennek viszont a gyártási költségek, hiszen nem kell majd feltétlenül minden telefonhoz töltőt is gyártani. A lépés javíthat a vállalatok "zöld arculatán" is, mert a telefonkészülékek mini USB portját használó új töltő kevesebb áramot fogyaszt majd a jelenlegieknél, és kevesebb elektronikus hulladék termelődik.

 Az Európai Bizottság egyébként már régóta szorgalmazza az egységes töltő kifejlesztését. Günter Verheugen ipari biztos a barcelonai kiállítás előtti napokban tovább növelte a nyomást: a Deutsche Welle rádióállomásnak az elmúlt héten kifejtette, hogy több mint 30 különféle töltőt kénytelenek használni a fogyasztók a 27 tagú unióban, és az ő "türelme véges".

Kulcsszavak: mobiltelefon akkumulátor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09