A Lenovo alkalmazza elsőnek netbook-jaiban az nVidia Ion platformot

Milkovits Gábor, 2009. február 19. 06:34

A tajvani Commercial Times üzleti lap szerint a Lenovo lesz az első számítógépgyártó, amely mini-laptopjaiba építi az nVidia Ion platformját, komolyabb grafikus teljesítményt kínálva az Atom-alapú rendszereken, mint az Intel lapkakészletei.

Az Ion tavaly decemberi bejelentésekor David Ragones termékmenedzser kiemelte, hogy az Ion és benne a cég GeForce 9400M grafikus lapkája képes átvenni a CPU-tól a Blu-ray HD videók kezelésének munkáját, ami a processzor tehermentesítését és így jobb felhasználói élményt jelent. Emellett az Ion platform az Intel kettős lapkakészlete helyett egyetlen csipen összpontosítja a grafikus funkciókat, amivel helyet takarít meg az ultra-mobil netbook-okban. Az Intel az nVidia és más grafikus csipgyártók kezdeményezéseire általában azt szokta válaszolni, hogy a mini-laptopok esetében az ár és a megbízhatóság sokkal fontosabb tényezők, mint a grafikus teljesítmény. A piacvezető processzorgyártó szerint a különálló grafikus lapkák legalább kétszer annyiba kerülnének, mint az ő lapkakészletük. Az nVidia viszont úgy kalkulál, hogy az Ion platform és a hozzá tartozó GeForce 9400M legfeljebb 50 dollárral drágíthatja a készülékeket. Persze azt azért az Intel is észrevette, hogy 945GSE intergrált lapkakészletük grafikus teljesítménye nem igazán a legmagasabb, mert az új, 1,66 GHz-es Atom N280 fő újítása éppen a GN40 chipset, amely  egyebek mellett 720p HD videólejátszást is lehetővé tesz a netbook-okon.

A tajvani hírújság szerint a Lenovo egy 11,6”, egy 12,1” és egy 13” Atom/Ion mini-laptopot tervez tavasztól gyártani, ezeken kívül pedig egy 12” VIA Nano CPU-s és szintén nVidia Ion grafikus platformon futó IdeaPad is szerepel az elképzelések között. Sajnos egyelőre sem az nVidia, sem a Lenovo nem erősítette meg hivatalosan az információt.

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09