Francia website magyar kulturális események népszerűsítésére

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 20. 10:02

Francia nyelvű internetes portált indított közép-európai, s azon belül is elsősorban magyar vonatkozású kulturális események népszerűsítésére a párizsi Dialogues France-Europe centrale (Franciaország-Közép-Európa Párbeszéd) Alapítvány. A portálon online könyvesbolt is működik.

Az első párizsi Magyar Irodalmi Fesztivál 2007-es megrendezését követően újabb hiánypótló kezdeményezéssel lepte meg a magyar és közép-európai kultúrák iránt érdeklődő francia közönséget a Dialogues France-Europe centrale Alapítvány: francia nyelvű internetes oldalt indított közép-európai, s azon belül is főleg magyar vonatkozású irodalmi, kulturális események népszerűsítésére - olvasható az alapítvány közleményében.

 A francia viszonylatban egyedülálló portál (http://europecentrale.asso-web.com) hírt ad magyar és magyar származású írókhoz, művészekhez kötődő, francia nyelvterületen megvalósuló programokról, köztük író-olvasó találkozókról, konferenciákról, koncertekről, színházi előadásokról, filmvetítésekről, kiállításokról, valamint a magyar kultúra iránt érdeklődő francia művészeket és értelmiségieket is bemutat.

 Az internetes oldalon online könyvesbolt is működik, ahol a könyvekről szóló kritikák segítségével ismerkedhet a kínálattal az olvasó. Folyóirata pedig francia érdeklődésnek megfelelő válogatásban francia és magyar nyelvű tanulmányokat, cikkeket tartalmaz. A kulturális hírportálon szinte napi rendszerességgel jelennek meg új információk, s hamarosan interaktív elemekkel is bővül - szerepel a kommünikében.

 A portál koncepcióját Virág Ibolya, Párizsban élő műfordító-könyvkiadó dolgozta ki, aki szerint az internet korában a kulturális jelenlét weboldal nélkül elképzelhetetlen, de ugyanakkor nagyon sok függ attól, hogy sikerül-e a célközönség elvárásainak megfelelő formában kommunikálni a sok információt. Véleménye szerint az eddig beérkezett olvasói üzenetek és könyvrendelések azt jelzik, hogy komoly igény van a különböző magyar és közép-európai tartalomra.

Kulcsszavak: kultúra média website

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09