Katasztrofális a "kiberbűnözés" a német hatóságok szerint

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 4. 08:12

Katasztrofális méreteket öltött az internetes bűnözés, legyen szó kéretlen elektronikus levelek (spam) küldéséről vagy számítógépekről távolról történő illegális adatszerzésről - közölték kedden a német hatóságok.

"A helyzet súlyos, sokkal katasztrofálisabb annál, mint gondoltuk" - mondta Hartmut Isselhorst, a Német Informatikai Biztonsági Hivatal egyik vezetője. A szervezet a világ legnagyobb informatikai kiállítása, a hannoveri CeBIT alkalmából tette közzé éves jelentését. A hivatal közölte, jelentős mértékben nőtt a kéretlen üzenetek száma, és egyre inkább szervezett bűnbandákkal találkoznak, mintsem elszigetelt hackerekkel. A jelentés szerint "eurómilliárdokban mérhető profitról" van szó. A hivatal fokozottabb óvatosságot szorgalmazott a Facebook típusú közösségi portálokkal szemben, amelyek révén a bűnözők könnyen hozzájutnak a személyes adatokhoz.

A Bitkom Német Fejlett Technológiai Szövetség felmérése szerint a német internetezők 19 százaléka nem telepített vírusirtót a számítógépére és 54 százalékuknak nincs tűzfala. Az informatikai biztonság és a személyes adatok védelme az új technológiák fejlesztésével szemben fontos kérdés jelenleg Németországban, ahol több ipari kémkedési ügyre is fény derült.

 Kedden a német Alkotmánybíróság minősítette alkotmánysértőnek a számítógépek alkalmazását a 2005-ben lezajlott országos parlamenti választásokon, így a szavazóknak a szeptemberi voksoláson minden valószínűség szerint be kell érniük a szavazólappal és urnával.

Kulcsszavak: hacker security trend spam

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05