Hivatalos az AMD feldarabolása, megalakult a GlobalFoundries

Milkovits Gábor, 2009. március 4. 18:47

A mai nappal hivatalosan létrejött az AMD leválasztott csipgyártó részlegének utódjaként a GlobalFoundries nevű társaság, amely természetesen elsősorban az AMD számára termel majd, de külsős megbízásokat is elvállal.

Az AMD igazgatótanácsa körülbelül két héttel ezelőtt szavazta meg, hogy kiszervezi a társaságból a csipgyártást, hogy ezzel egyrészt költségeket takarítsanak meg, másrészt pedig tőkét vonjanak be a zsinórban kilencedik veszteséges negyedévet záró vállalatba. A GlobalFoundries vegyes vállalat 6 milliárd dollár befektetéssel jött létre, aminek jelentős része az öböl-menti arab országokból érkezett. A központi cég az AMD marad, melynek fő feladata a fejlesztés és a termékértékesítés lesz, míg a GlobalFoundries átveszi az előállító üzemeket.

Az új társaság első legfontosabb feladata a 32 nanométeres gyártási technológiára történő átállás folytatása lesz, amihez hozzátartozik a drezdai, illetve az amerikai Luther Forest-i gyártóüzemek bővítése. Mindez többmilliárd dolláros beruházást és több ezer új munkahelyet jelent. Érdemes lenne megtudni, hogy vajon ki lesz az első külső megrendelő; elemzők kizárásos alapon a VIA-ra tippelnek. Mindenesetre érdekes folyamatot jelezhet előre, hogy a hagyományosan saját magának gyártó Intel nemrég olcsó Atom CPU-k gyártására adott megbízást a tajvani TSMC-nek.

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09