Mit tehet a szülő, ha a gyermekét zaklatják, megfélemlítik a neten?

Interneten szekálják egymást a gyerekek

forrás Prim Online, 2009. március 7. 11:18

Az internetes zaklatás jelei sokfélék lehetnek és nehezen értelmezhetőek. A legfontosabb, hogy nyíltan, őszintén beszéljünk az internethasználathoz kapcsolódó terrorizálás témájáról. Tudatosítani kell gyermekben azt is, hogy a netes terror nem ártalmatlan játszadozás, és komoly következményei lehetnek. A szülők többsége (67%) azt hiszi, tudja, mit csinál gyermeke a neten. A kamaszok nagy része viszont elismerte, hogy olyasmit tesz a virtuális világban, amit a szülei soha nem engednének meg neki.

Az erőszakoskodás és zaklatás régen egyértelműbb volt: a gyerekek megverekedtek a játszótéren, vagy egyeseket nem hívtak meg a születésnapi bulira. A kevésbé népszerű gyerekeket vették be utoljára a focicsapatba, vagy néha komiszkodó cetliket adtak körbe az osztályban, amin valamelyik osztálytársukat becsmérelték.

Ma már azonban, amikor az internet és a mobiltelefon sok gyerek életében központi szerepet kap, a gorombáskodás sokkal gonoszabb formát öltött. Nem korlátozódik az iskolára vagy a játszótérre, és akár éjjel-nappal is tarthat – magyarázza Gombás László, a Symantec szakembere.

A netes terrorizálás az internet névtelensége mögé rejti a kötekedőket, és az anonimitás miatt csökken a visszatartó erő is. A netes terror lelki hatása ugyanakkor gyakran ártalmasabb, mint a fizikai erőszak.

A netes terrorizálásnak sok fajtája van. Rosszindulatú pletykák terjedhetnek e-mailben vagy SMS-ben, készülhet sértő vagy megalázó videó mobiltelefonnal, amit sokszor az internetre is feltöltenek. Néhány gonoszkodó hamis közösségiháló-oldalt is készít az áldozat nevében, vagy „gyűlöletlapokat” hoz létre, ahol az emberek durva és sértő megjegyzéseket tehetnek a kiszemeltre. Az interneten terjesztett anyag igen gyorsan nagyon széles körhöz eljuthat. És mivel sokan látják az eredményt, a netes zaklatás még megalázóbb a gúny céltáblájának. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50