Pannon, T-Mobile, Sanoma: mobilkódra vonatkozó együttműködés

Kovács Attila, 2009. március 10. 17:38

A mobilkódban rejlő lehetőségekről tartott ma közös sajtótájékoztatót a hazai elterjesztésben érdekelt három partnercég, a T-Mobile, a Pannon és a Sanoma.

Vámoshegyi Attila (T-Mobile) elmondta, a mobilkód olyan kétdimenziós vonalkód, amely rendkívüli népszerűségét a gyors visszafejtési sebességnek köszönheti. Az egyelőre elsősorban Japánban és Nyugat-Európában ismert kód felhasználását tekintve multifunkcionális: szinte bármilyen információ kódolására alkalmas akár nyomtatott (mint például könyvek, CD-lemezek borítóján, mozifilmek plakátjain stb.), akár online felületeken (portálokon), vagy elektronikus médiában (tévében) is. Nagy előnye az interaktivitás, a célzott elérés és az, hogy a felhasználó számára releváns információkat nyújtja. A mobilkódot a kamerás telefonnal lefényképezve a kódolvasó szoftver egy, a tartalommal szoros összefüggésben lévő helyre irányítja át a felhasználót, tehát egyfajta hidat képez az online és az offline tartalom között. A kódot a sarkaiban található jellegzetes négyzet alakú mezők miatt - amelyek egyébként szintén információhordozók - könnyű szkennelni, és szinte bármilyen szögből fényképezve (akár fejjel lefelé is) könnyedén azonosítható és feldolgozható jelet kaphat az eszköz. A mobilkód két használati módja: a push, illetve a pull. Push esetén a szolgáltató küldi ki a felhasználónak MMS-ben a kódot, mely számos célra alkalmazható, például jegyként a reptéren beszálláskor, vagy kuponként. Push esetén a felhasználó beszkenneli a (meghirdetett) kódot, mely átirányítja őt egy wapos vagy webes linkre, küldhet SMS-t, kódolt telefonszámot felhívhat, vagy elérhet szöveges információt is.

Magyarországon jelenleg a Pannon, a Sanoma és a T-Mobile együttműködésében a mobilkód pull verziójának próbája folyik, amikor a megfelelő kamerás mobiltelefonnal rendelkező személy beolvassa a kódot, és ezzel információhoz jut, vagy valamilyen webcímre navigál. A nemrégiben indult nyereményjáték keretében a Story, a Best, a Maxima, a Nők Lapja, a Meglepetés, az FHM és az Exit magazinok aktuális számaiban találhatóak mobilkódok, amelyhez a megadott módon letöltve az olvasóprogramot és megfejtve a kódokat, nyerhet utazást az olvasó. Ma már Magyarországon is egyre nagyobb arányban használnak okostelefonokat a mobilosok, és egyre nagyobb a 3G/HSDPA lefedettség is. Mivel a kódokban elhelyezett weblinkeket mobilneten keresztül lehet a legkényelmesebben megnyitni, ezért a technológia népszerűsítése révén a mobilcégek a mobilinternet gyorsabb elterjedését és nagyobb adatforgalmat remélnek. A másik oldalon, a push alkalmazás révén pedig újabb mobiltelefonos tranzakciós szolgáltatások jelenhetnek meg.

A mobilkód tömeges alkalmazásának elsődleges előfeltétele a kamerás mobiltelefonok számának jelentős növekedése (jelenleg az összes hazánkban használt mobilkészüléknek mindössze 20-25 százaléka kamerás). A mobilkód szoftver letöltése ingyenes, ugyanakkor platformfüggő (a készüléknek Symbian vagy bizonyos Java alapú operációs rendszerrel kell rendelkeznie). Az iPhone készülékek sem támogatják a mobilkód használatát. 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09