Az Intel az x86-os licencszerződés felmondásával fenyegeti az AMD-t

Milkovits Gábor, 2009. március 16. 20:02

Az Intel állítólag a 2001-ben kötött x86-os licencszerződés felmondásával fenyegeti az AMD-t, miután a konkurens csipgyártó részlegének leválasztása és a GLOBALFOUNDRIES létrahozása a piacvezető processzorgyártó szerint veszélyezteti a megegyezést.

Mindezt az AMD közölte az illetékes amerikai hatóságokkal, arra azonban nem tért ki, hogy az Intel egészen pontosan mire gondol azzal, hogy a rivális társaság megsértette a két csipgyártó között 2001-ben megkötött kereszt-licenc megállapodást. Szakértők szerint arról lehet szó, hogy a GLOBALFOUNDRIES az AMD és főként Abu Dhabi állami befektetők vegyes vállalataként gyakorlatilag független cég, így az AMD-n kívül olyan partnerek rendelkezésére is bocsáthatja a szerződés révén birtokába jutott technológiát, akikre nem terjed ki az eredeti licenc hatálya. Akármi is van konkrétan a háttérben, az Intel fenyegetése azt jelentheti, hogy az AMD már csak 60 napig gyárthat legálisan x86-os architektúrájú processzorokat, amik természetesen szinte teljes termékskáláját jelentik.

Szakértők szerint kevéssé valószínű, hogy az Intel valóban idáig vinné a dolgot, már csak azért sem, mert a keresztszerződés értelmében ők is fontos technológiákat használhatnak az AMD-től, főként a sokmagos lapkákra vonatkozóan. Talán ennél is fontosabb azonban, hogy a PC-processzorok piacának nagyjából 90 százalékát birtokló Intel-nek szüksége van az AMD-re, mint amolyan jelképes konkurenciára. Ellenkező esetben ugyanis a társaság könnyedén a monopólium-ellenes hatóságok áldozatává válhat, ami akár a cég feldarabolásával is végződhet.

Kulcsszavak: Intel AMD +céginfo processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09