Jobb Java-alkalmazások a Google Chrome-on?

Milkovits Gábor, 2009. március 20. 09:05

A Google egy weboldalon arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, mennyivel több lehetőséget kínál az ő Chrome böngészőjük a különböző hasznos, érdekes, vagy éppen látványos java alkalmazások számára, mint a rivális szoftverek.

A http://www.chromeexperiments.com/ oldalon egyelőre 19 kísérleti fejlesztés próbálható ki, olyan JavaScript szakemberektől, mint REAS, Mr Doob, Ryan Alexander, Josh Nimoy, vagy Toxi. A mutatós vagy tréfás Java megoldások között sok minden megtalálható, az egyik böngészőablakból a másikba átugráló strandlabdától az animációkon át a 3D képmodellekig. Az ötlettel a Google egyértelműen saját Chrome böngészőprogramját szeretné reklámozni, amit az is alátámaszt, hogy a más böngészővel az oldalra érkezőket egy figyelmeztetés fogadja, Ez azt üzeni, hogy a „kísérlet” megkezdését a Google Chrome-mal javasolja, mivel más böngészőkön csak lassabban működik, vagy pedig egyáltalán nem indul el. További reklámfogás, hogy a Google böngészője az üzenet után egy feliratra kattintva közvetlenül letölthető.

A Cnet újságíróinak első élményei azt mutatják, hogy a Google nem állít valótlant: a Ball Pool elnevezésű kis ötlet például a  Chrome-on természetesen zökkenők nélkül működik, a Firefox 3.1 Beta 3 verzión szintén, ugyanakkor a Safari 4 bétán az ábrák szélei időnként eltünedeznek, az Operában nem lehet rázni az ablakokat, az Internet Explorer 8 RC-n meg el sem indul az egész.

A kísérlet mellett az is bizonyítja, hogy a Google számára fontos a Chrome, hogy tulajdonképpen ez a cég első olyan terméke, amelyet reklámoz is. A JavaScript pedig igen fontos eleme a társaság más alkalmazásainak is, mint amilyen például a Google Docs online irodai szoftvercsomag, azaz nemcsak játékra való. A Java emellett a böngészőkben is egyre fontosabb szerepet játszik, elég csak arra gondolni, hogy a Firefox 3.5 egyik fő újítása is éppen a TraceMonkey java motor lesz.

Kulcsszavak: Google Chrome böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05