A Sony befagyasztja a béreket, más japán cégek is követhetik a példát

Milkovits Gábor, 2009. március 20. 16:46

A Sony bejelentette, hogy költségcsökkentő intézkedésként idén befagyasztja a dolgozók fizetését, hogy cserében ne kelljen a drasztikus elbocsátások eszközéhez folyamodnia.

A japán elektronikai óriáscég 14 év óta először működési veszteséggel kénytelen szembenézni a március 31-ig tartó üzleti évben, mivel az ágazatot különösen súlyosan érinti a gazdasági válság és a belőle fakadó keresletcsökkenés. A legtöbb japán vállalattal ellentérben a Sony-nál nem automatikus, fix összegű fizetésemelés jár a dolgozóknak a cégnél eltöltött idő és a beosztás függvényében, hanem személyre szabottan kapnak emelést. Az emelésre azonban eddig így is minden évben rendszeresen sor került, azaz mostani elmaradása mindenképpen kellemetlenül érinti a cég alkalmazottait. A helyzet súlyosságát érzékelteti, hogy mások, így a Toshiba, az NEC és a Hitachi is jelezték, hogy valószínűleg a Sony-éhoz hasonló lépésre készülnek a közeljövőben.

A Sony egész pontosan 2,9 milliárd dollárnak megfelelő deficittel számol a 2008-as üzleti évre, ami miatt a takarékossági intézkedések a külön juttatásokra is kiterjednek: a prémiumokat az idén hathavi helyett négyhavi bérben határozzák meg. A felső vezetők még ennél is nagyobb arányban viselik a válság terheit, az ő fizetésük ugyanis 10-20 százalékkal csökkenni fog, az egyéb juttatások pedig 35-40 százalékkal.

Kulcsszavak: Sony +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50