Mp3HD a Thomsontól: veszteségmentes tömörítés

Milkovits Gábor, 2009. március 23. 10:52

Az eredeti mp3 tömörített zenei fájlformátum kifejlesztésében is aktív szerepet játszó Thomson bejelentette, hogy sikerült olyan kompatibilis verziót kidolgoznia, amely veszteségmentesen adja vissza a wav fájlokon lévő zenei információt.

Az mp3HD-nek elnevezett új zenefájlokat a hagyományos lejátszók egyszerű mp3-akként kezelik, ami sajnos minőségromlást is jelent. Ebből elég nyilvánvaló, hogy az új formátum által nyújtott előnyök kiaknázásához teljesen új hardverre lesz szükség, az mp3HD lejátszók megjelenéséről pedig még csak kósza híresztelések sem láttak napvilágot. Az viszont tény, hogy a mostani mp3 tömörítés valóban sok esetben megöli a zenét, az elérhető flashmemória kapacitásának növekedése pedig bőven kínál lehetőséget valami jobb hangminőséget produkáló megoldáshoz. Memóriára az mp3HD-hez szükség is van, a minimális bitráta ugyanis 500 kbit/s, míg a legjobb minőség 900 kbit/s-ot jelent. Így egy átlagos zeneszám mérete 18-26 MB között van. A CD-szabvány ugyebár 1400 kbit/s, ám a Thomson mégis azt állítja, hogy ebből gyakorlatilag az összes zenei információt át tudja vinni az mp3HD-re.

Lejátszók híján a technológia egyelőre csak számítógépen tesztelhető: le lehet tölteni egy kódolószoftvert, amely wav és mp3HD között dolgozik, illetve egy Winamp 5.5 bővítményt az eredmény meghallgatásához, Windows és Linux PC-khez egyaránt.

Kulcsszavak: MP3

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09