Elkészült az EU mobildíj csökkentő tervezete

Kiss Ádám Zoltán, 2009. március 28. 12:57

Európai parlamenti képviselők egy csoportja elkészítette azt a tervezetet, melynek alapján 2011-ig csökkenhetnek az adatforgalmat érintő és SMS mobildíjak, az első korlátozás már idén júliustól életbe lépne, a roamingdíjak is tovább csökkennek.

Az Európai Unió régi problémája a mobildíjak kérdése. Míg az országszövetség egyik alapelve a határok átjárhatósága, kommunikációs szinten ez eddig nem valósult meg. Miután a döntéshozók az országokon átívelő hangalapú beszélgetések díjait maximálták, most a terveknek megfelelően megkezdik az adatforgalom és az SMS-ek árainak megszabását. Ehhez az első lépés egy konkrét kézzelfogható javaslat, melyet az Európai Parlament elé bocsátanak. Egy képviselőkből álló bizottság ennek megfelelően készített is egy tervezetet, melynek a szakértők szerint jó esélye van a megvalósulásra.

A legnagyobb gond eddig a kirívó árkülönbségek megléte volt, a legtöbbször tájékozatlan felhasználók úgy érzik, olcsó az adatforgalom és az SMS, ám valójában az átlagosnak tekinthető 29 eurócentes tarifa helyett akár 80 centet is fizethetnek üzeneteknént. A mostani javaslat mindig az ármaximumokat határozza meg, eszerint az SMS-ek 11 eurócentnél nem kerülhetnének többe. Az adatforgalomnál a szolgáltatók roaming díját határozzák meg, ami 2009 júliusától nem lehetne 1 eurónál több megabájtonként, ez első lépésben 2010 júliusában 80 centre, majd 2011 júliusától 50 centre esne vissza. Ezek mellett a szolgáltatóknak kötelezően kínálniuk kellene egy számlamaximum lehetőséget, a megadott keretösszegnél magasabb költést letilthatnánk, vagy a keret 80 százalékának eléréséről szóló figyelmeztetést kérhetünk, így hazaérkezve nem várnak hatalmas összegű számlák.

A külföldről kezdeményezett hangalapú hívások árainak további csökkentését is javasolták, ez idén nyártól 43 cent percenként, majd egy évvel később 39 cent, végül 2011 júliusában 35 centre csökkenne. A szolgáltatóhoz intézett ügyfélhívásoknál is változik a rendszer, míg a legtöbb vállalat a legközelebbi perchez kerekít, nemsokára másodpercalapú elszámolásra térnek át, ám bevezethetnének egy minimum 30 másodperces limitet. A GSM szövetség összességében elfogadhatónak nevezte a tervezetet, csupán egyes részleteket kifogásolt. Ez azonban nem tekinthető komoly ellenállásnak, így a kérdésben tartott április 24-i szavazás után nagy valószínűséggel már ez a tarifarendszer lép életbe.

Kulcsszavak: EU hírközlés roaming

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09