SUSE Linux Enterprise 11: az év legizgalmasabb vállalati Linux rendszere

forrás Prim Online, 2009. március 30. 19:04

A Novell bejelentette a SUSE Linux Enterprise 11-et. Az új Linux rendszerrel az ügyfelek olyan platformot kapnak egyre összetettebb adatközpontjaik számára, amely alkalmazásaikat megbízhatóan és nagy teljesítménnyel képes futtatni bármely hardverplatformon és virtualizációs hypervisoron, vagy akár a számítási felhőre épülő informatikai infrastruktúrákban. A Novell mindemellett a globális megoldás- és hardverszolgáltatói partnerhálózatát és a független szoftvergyártók (ISV) teljes körű támogatását is a csomag mellé rakta.

A SUSE Linux Enterprise 11 a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Enterprise Desktop legújabb fejlesztéseit, és két új kiegészítést is kínál. Egyik a SUSE Linux Enterprise Mono Extension, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a Microsoft .NET-alapú alkalmazások Linux rendszeren történő futtatását. A másik kiegészítés a SUSE Linux Enterprise High Availability System, egy klasztermegoldás, amely biztosítja a kulcsfontosságú számítógépes alkalmazások működését és csökkenti a magas rendelkezésre álláshoz kapcsolódó birtoklási költséget.

A Microsofttal kötött ötéves megállapodásnak köszönhetően a Novell úgy alakította ki a SUSE Linux Enterprise 11 verzióját, hogy az problémamentesen működjön együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel a többplatformos virtualizáció, a rendszerfelügyelet, a személyazonosság-kezelés/címtárösszevonás, a dokumentumkompatibilitás, a Moonlight (Microsoft Silverlight Linux rendszeren) és a fogyatékkal élők kisegítő eszközeinek támogatása területén. Az újonnan elérhető Silverlight támogatás mellett a SUSE Linux Enterprise 11 lejátssza a Windows multimédiás fájlformátumait, az OpenOffice.org Novell Edition pedig a Microsoft Office fájlformátumok széles skáláját többek közott az Open XML-t is támogatja.

ZENworks Linux Management 7.3


A Novell bejelentette a Novell ZENworks Linux Management 7.3 verziójának elérhetőségét is. A megoldás az ügyfelek Linux rendszerének hatékony felügyeletét biztosítja a SUSE Linux Enterprise 11 házirendalapú automatizálásának kiterjesztésével. Az asztali és kiszolgálórendszerek felügyeletére egyaránt alkalmas ZENworks Linux Management házirend alapú szabályai leegyszerűsítik a munkaállomások és a szerverek Linux erőforrásainak telepítését, felügyeletét és karbantartását. A ZENworks Linux Management megoldással kiegészített SUSE Linux Enterprise 11 csomag lehetővé teszi az informatikai infrastruktúrára fordított idő és költség csökkentését.

Az optimális „vendég” operációsrendszer-virtualizáció esetén

A SUSE Linux Enterprise vezető hardverplatformokon fut, beleértve az x86-32, x86-64, Itanium, IBM Power és IBM System z platformokat. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 rendszert úgy optimalizálták, hogy közel maximális teljesítményt nyújtson a főbb hypervisorokon is, például a VMware ESX-en, a Microsoft Hyper-V-n, valamint Xen-en.

Cloud Computing-támogatás

A SUSE Linux Enterpise 11 a Linux számítási felhőkbe történő telepítéséhez az Amazon Elastic Computer Cloud (EC2) platformon szintén támogatott és tanúsított lesz. Az IBM szakembereivel együttműködve a Novell az IBM DB2, az Informix Dynamic Server, a WebSphere sMash, az IBM Lotus Web Content Management és az IBM WebSphere Portal SUSE Linux Enterprise 11-alapú virtuális megfelelőit a felhőkre épülő környezetekben elérhetővé teszik.

Szolgáltatások egy csomagban

A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 további alkalmazások vagy kiegészítések telepítése nélkül biztosít teljes értékű munkakörnyezetet felhasználói számára. A Novell új irodai környezete a továbbfejlesztett hardvertámogatás mellett integráltan tartalmazza a mindennapi használat során szükséges böngészőbővítményeket és a Novell-Microsoft együttműködésnek köszönhetően támogatja a legfontosabb multimédia- és dokumentumformátumokat is. Jelenleg a Linux asztali rendszereit bevezető ügyfelek a SUSE Linux Enterprise Desktop rendszert a vezető hardvergyártók - például a Dell és a HP - gépein előtelepítve vásárolhatták meg. A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 verzióval az asztali Linux elérhetőbbé válik mind az asztali gépeken, notebookokon, netbookokon, nettopokon vagy vékony klienseken.

Appliance-támogatás

Számos ügyfél virtuális készülékekkel csökkenti az alkalmazástelepítési és felügyeleti folyamatok bonyolultságát. A virtuális készülékek olyan integrált lemezképek, amelyek teljes, előre konfigurált csomagban tartalmazzák az alkalmazást, a köztes szoftvert és az operációs rendszert. A Novell ezért a SUSE Linux Enterprise JeOS (Just enough Operating System) változatát kínálja, illetve egy eszközcsomagot, amellyel a független szoftverfejlesztők virtuális készülékeket fejleszthetnek alkalmazásuk támogatására a SUSE Linux Enterprise szükséges összetevőiből. A Novell emellett technikai támogatást nyújt a saját támogathatósági követelményeinek megfelelő készülékekhez, az egyedi SUSE Linux Enterprise JeOS konfigurációk kialakításához. A programról és a készülékfejlesztő eszközkészletről további részletek még ebben az évben várhatók.

.NET-támogatás


A SUSE Linux Enterprise Mono Extension egy olyan új termék, amely elsőként nyújt kereskedelmi támogatást a nyílt forráskódú Mono project alkalmazásplatformjához, így újrafordítás nélkül futtathatók .NET alkalmazások Linux rendszereken. A SUSE Linux Enterprise Mono Extension segítségével a szervezetek .NET alkalmazásaikat átvihetik Linux rendszerre, így jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. A Novell a SUSE Linux Enterprise Mono Extension csomagot azon ügyfeleknek is ajánlja, akik a mainframe-alapú adatközpont alkalmazások konszolidálását végzik. Ez lehetővé teszi számukra a .NET-alapú alkalmazások IBM System z rendszereken történő futtatását.

Nagy rendelkezésre állást biztosító megoldások

A SUSE Linux Enterprise 11 rendszer új szolgáltatásai segítik az ügyfeleket a UNIX platformról Linux rendszerre történő átállásban egy alacsony költségvetésű, rugalmas infrastruktúra kiépítése érdekében. A Novell SUSE Linux Enterprise High Availability Extension megoldása a nyílt forráskódú fürtözési és adattároló kezelési technológiák integrált csomagját nyújtja, amely segít csökkenteni a nem tervezett leállások idejét, és megfizethető alternatívát biztosít az eddig elérhető, költséges zárt forráskódú ajánlatok mellé.

Hálózati fájlrendszerek támogatása, Xen virtualizáció, valós idejű megoldások

A SUSE Linux Enterprise Server 11 az NFS (Network File System) protokollon keresztül támogatja a lapozófájlok távoli tárolását, így a helyi kiszolgáló által igényelt hely távoli tárhelyen is biztosítható és megakadályozható az alkalmazások költséges leállása. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 szolgáltatja a leggyorsabb csomagfrissítési megoldást a Linux-disztribúciók között, valamint új technológiákat kínál a telepítés, az eltávolítás, a frissítés és a szoftvercsomag-konfigurálás automatizálására és felgyorsítására. Az új Xen 3.3 hypervisorral a SUSE Linux Enterprise Server 11 jobb skálázhatóságot, teljesítményt és biztonságot, fejlett energiagazdálkodást és jobb grafikai funkciókat kínál. A Novell még ebben az évben tervezi a SUSE Linux Enterprise Real Time Extension csomag kiadását. Ez a csomag a SUSE Linux Enterprise 11 kódjának felhasználásával nyújt megoldást az időérzékeny, kulcsfontosságú alkalmazások késleltetésének csökkentésére, illetve kiszámíthatóságuk és megbízhatóságuk növelésére.

Kulcsszavak: Novell SuSE Linux

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50