3D hang online játékokban a Dolby-tól

Milkovits Gábor, 2009. április 14. 09:04

A Dolby Axon néven olyan 3D hangplatformot fejlesztett ki videójátékokhoz, amellyel az online játékokban is lehetséges a térhatású, jó minőségű 5.1 vagy 7.1 többcsatornás hangvisszaadás.

Az Axon hamarosan kipróbálásra is kerül az online játékvilágban, először a NetDevil stúdió Jumpgate Evolution nevű, többszereplős MMO játékában, valamint a kínai fejlesztésű Mission Against Terror lövöldözős FPS-ben. Előbbi egy a világűrben játszódó, űrhajós-harcolós játék, amelyben a játékosok szabadon szövetkezhetnek, illetve kereskedhetnek is egymással. A Mission Against Terror (MAT) egyebek mellett a kínai kultúrát is igyekszik megismertetni a nemzetközi internetező játékos-közönséggel, például speciálisan kínai fegyverek, térképek és más kiegészítők formájában.

Ami magát az Axon-t illeti, a Dolby elmondta, hogy a speciális online alkalmazás miatt a hangplatform a 16 kb/s-os szabvány mellett alacsonyabb, 8 kb/s-os csökkentett bitrátával is elérhető. A Dolby Surround 5.1 és 7.1 verzióban is működik rajta, de természetesen lehetséges a kétcsatornás használat is, például a fejhallgatók esetében. A hangreprodukció az Axon-nal a Dolby szerint mentes a visszhangtól és a nemkívánatos zörejektől, pattogásoktól. Szintén az online használatot támogatja, hogy szerverenként akár 7000 játékos is játszhat egyezerre az Axon hanggal felruházott internetes játékokat – ezt az adatot 3 GHz-es Xeon processzorral felszerelt szervereket alapul véve adták meg.

Kulcsszavak: játék Dolby mp3 zene 3D

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05