Bűnözők hatalmas összegekért vásárolják fel a legolcsóbb régi Nokiákat

Kiss Ádám Zoltán, 2009. április 22. 08:27

Egyelőre nem világos, miért fizetne valaki 30 ezer dollárt egy olyan telefonért, ami 100 dolláros áron került forgalomba, és még csak nem is híres emberé volt. Csak sejteni lehet, hogy a Nokia 1100 körül valami sötét titok lappang.

2003-at írunk, a legnagyobb finn gyártó a már akkor túltelített mobilpiacon egy szuperolcsó, kis tudású, de egyszerűen kezelhető készüléket dob piacra Nokia 1100 néven. A telefon 100 dollárba kerül előfizetés nélkül, szolgáltatóknál sokszor ingyen lehet hozzájutni, kijelzője monokróm és a 90-es éveket idézi, billentyűzete egyetlen műanyag lap, és igen sokáig lehetne sorolni, hogy mi mindent nem tud, az egyetlen extra az, hogy több színben adják ki. 2009-et írunk, és a használt Nokia 1100-asokért hatalmas összegeket ígérnek, a csúcstartó egy hacker, aki nem kevesebb, mint 32 ezer dollárt ajánlott egy ilyen modellért. Felmerül a kérdés, hogy mi folyik itt a háttérben?

Az elcsípett információdarabkákból úgy tűnik, hogy a kérdéses modell, vagy legalábbis egyes sorozatai gyártása során valamilyen hiba történt, ami ugyan nem korlátozza a működést, ám a rosszindulatú felhasználók előtt eddig ismeretlen kapukat nyit meg. Nem világos, hogy milyen gyári számok közé eső készülékek a befutók, de a magas ár azt sejteti, hogy nem minden 1100-as jön szóba. 2003 óta több mint 200 millió ilyen telefont gyártottak, több különböző helyszínen. A Nokia immáron hivatalosan is vizsgálja az ügyet, ám közleményük szerint eddig nem jutottak eredményre, vajon mi lehet egyes 1100-asokban olyan értékes. Szakértők tippjei szerint valószínűleg arról van szó, hogy a telefonszámokkal lehet valahogy trükközni, például több telefont használni ugyanazzal a telefonszámmal. Szintén felmerült több ködös adatszerzési lehetőség, például telefonos banki szolgáltatások kihasználása valamilyen módon. A Nokia most különböző időben, különböző gyárakban készült 1100-as telefonokat gyűjt be és megkezdi alaposabb vizsgálatukat, hogy végre kiderüljön, mi is olyan értékes ma eddigi egyik legolcsóbb telefonjukban.

Kulcsszavak: security mobiltelefon Nokia

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50