Bealkonyul az Intel Atom alapú netbook-oknak?

Milkovits Gábor, 2009. április 28. 21:07

Habár maga az Intel egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések szerint csökken a kereslet a csipgyártó mostanáig igencsak népszerű, olcsó és energiatakarékos Atom processzorai iránt.

A hírforrások szerint a jelenségért nem lehet egyértelműen csak a válságot okolni, más tényezők is szerepet játszanak benne. Talán a legfontosabb az, hogy a legolcsóbb szabvány noteszgépek kezdenek komoly konkurenciát támasztani a netbook-oknak. Az olyan laptopok például, mint a Dell Inspiron Mini 11, amely mindössze 500 dollárba kerül, cserébe viszont gyorsabb CPU-t, 2 GB RAM-ot és 250 GB-os merevlemezt kínál, vonzóbbnak tűnnek, mint a gyengébb hardverrel bíró és alig olcsóbb Atom-alapú mini-laptopok. A sors fintora, hogy az energiatakarékos CULV processzorok kiadásával éppen maga az Intel kínál kedvező alternatívát saját korábbi fejőstehenével, az Atom-mal szemben.

Ilyen helyzet persze gyakran előfordul olyankor, ha egy gyártó gyakorlatilag monopolhelyzetet élvez egy piacon. Az Atom-alapú netbook-ok egyébként inkább csak arra jók a PC-gyártóknak, hogy fenntartsák a forgalmat, profitot azonban nem sokat hoznak a konyhára, ahogyan az Atom sem az Intel-nek. A fordulat így tulajdonképpen minden szereplő számára kedvező lehet, már ha valóban megalapozott a tajvaniak értesülése.

Kulcsszavak: notebook processzor Intel

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09