Tovább csökkenhetnek a mobiltelefonálás költségei

Brüsszel a mobiltelefon-kapcsolási díjak csökkentését ajánlja

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 8. 11:35

Iránymutatást bocsátott ki az Európai Bizottság csütörtökön, amelynek alapján tovább csökkenhetnek a mobiltelefonálás költségei az Európai Unió tagországaiban.

Az ajánlás - amelyet a bizottság inkább a tagállamokra vonatkozó kötelezettségként szeretne kezelni - a hívásvégződtetési díj kiszámításáról rendelkezik, vagyis a más szolgáltató hálózatából érkező hívás kapcsolásáért a szolgáltató által felszámított, minden telefonszámlán megjelenő nagykereskedelmi díjról.

 Mint a testület rámutatott, "a telefonszolgáltatók közötti ártorzulásnak az egész Európai Unióra kiterjedő kiküszöbölése csökkenteni fogja a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti beszédhívások fogyasztói árát, miáltal az üzleti és a lakossági fogyasztók mintegy 2 millió eurót takaríthatnak meg a 20092012-es időszakban, és elő fogja segíteni a beruházást és az innovációt az egész távközlési ágazatban".

 A mobilhívás-végződtetési díj eddig széles tartományban mozgott az Európai Unión belül: 2008-ban Cipruson percenként mindössze 2 eurocent, míg Bulgáriában percenként 15 cent volt (Magyarországon, 8,36 cent). Ezenkívül a mobilhívások végződtetési díja (átlagosan 8,55 cent percenként) jellemzően tízszer magasabb, mint a vezetékes hívásoké (amely átlagban 0,57 és 1,13 cent közé esik). A magasabb mobilhívás-végződtetési díj miatt a vezetékes szolgáltatók és a kis mobilszolgáltatók nehezen tudnak versenyre kelni a nagy mobilszolgáltatókkal.

 - Ez nem egyeztethető össze a vezetékes és a mobiltelefonos alkalmazások közötti konvergenciával, és jelentős torzulást eredményezhet a tagállamok közötti és a szolgáltatók közötti versenyben mondta Viviane Reding uniós távközlési biztos. Neelie Kroes versenypolitikai biztos hozzátette, hogy "a hívásvégződtetési díjak hatékony szintre való leszorítása növelni fogja a versenyt, vagyis az európai fogyasztók hasznára válik".

 Az ajánlásban a bizottság meghatározza azokat a költségtényezőket, amelyeket az Európai Unió összes nemzeti távközlési szabályozó hatóságának figyelembe kell vennie a hívásvégződtetési díjak meghatározásakor, e díjakat ugyanis nem a piac határozza meg.

 A végződtetési díjak ezáltal a mostaninál jóval alacsonyabb szint felé fognak közelíteni: az ajánlást kísérő bizottsági személyzeti munkadokumentum szerint 2012 végére percenként 1,5 és 3 cent között fognak alakulni.

Kulcsszavak: mobilszolg EU tarifa

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09