Multimédiás oktatóterem avató Balatonkenesén

forrás Prim Online, 2009. május 12. 10:34

Bár még az iskolaévből egy pici hátravan, és a gyerekek már alig várják a vakációt, egy iskola biztosan lesz, ahová a nebulók alig várják majd, hogy visszatérjenek, és versengeni fognak, hogy ki ülhet le hamarabb a pénteken átadott, vadonatúj, multimédiás oktatóterem számítógépei elé.

Elsőként Veszprém megyében

A tantestület, az önkormányzati vezetők, a szomszédos települések iskoláiból érkező vendégek, a sajtó és a televízió nyilvánossága előtt Sörédi Györgyné, Balatonkenese polgármestere ünnepélyesen adta át az iskola igazgatójának a 21. század tantermeként is aposztrofált, korszerű oktatótermet.
A polgármesterasszony szerint - aki maga is pedagógus - a vizuális ismeretek elsajátítása jelentősen növelheti a bevésés és megőrzés lehetőségét, ezért a multimédiás tanulási környezet megadhatja a gyerekeknek azt, hogy korszerű, értékesíthető tudást szerezzenek.

Egyhangú összefogás - nehéz időkben is


Az önkormányzat egy emberként támogatta a beruházást - mondja Szabó Károlyné, az iskola igazgatója. Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a rekordidő alatt megvalósuló projekt eredményeként, Veszprém megyében elsőként a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola nebulói élvezhetik majd szeptembertől a számítógép alapú multimédiás oktatás előnyeit.

A gyerekek testhossznyi előnye

Nemcsak engem, de az összes kollégámat nagyon megfogta az XClass oktatási rendszer első bemutatója, - folytatja az igazgatónő, mert ráébredtünk, hogy ez a rendszer sokkal több lehetőséget nyújt, mint a hagyományos nyelvi laborok, nem is beszélve a klasszikus számítógépes teremről.
Az XClass legfőbb előnyét abban látjuk, hogy ezeken a funkciókon túl az összes közismereti tantárgy oktatásánál használni tudjuk majd.
Nagy szükségét éreztük a fejlesztésnek, mert gyerekeink lassan behozhatatlan előnyre tesznek szert a számítógépek, digitális eszközök használata terén. Így is már testhosszal vezetnek a legtöbb pedagógus előtt, de most a kollégáim is megkapják a lehetőséget, hogy a fejlesszék IKT kompetenciájukat.

Testre szabott oktatás és digitális röpdolgozat


A tanító oldaláról nézve is számos új lehetőséget jelent a multimédiás oktatási rendszer bevezetése. A hagyományos frontális oktatási technika mellett ugyanis egyszerűen lehetőséget ad a differenciált, kiscsoportos, de akár egyéni oktatásra is, ami jelentősen növelheti a tanulók tanulmányi előmenetelét.
Fontos előrelépés az is, hogy az XClass segítségével percek alatt összeállíthatunk kérdőíveket, tesztsorokat is, ami pillanatok alatt kiértékelhető, és eredményei akár azonnal hasznosíthatók az óra hátralévő részében. A "digitális röpdolgozattal" sok időt spórolhatunk egyrészt azért, mert az egyszer összeállított kérdéseket egy másik alkalommal is elő lehet venni, másrészt, mert nem kell bajlódnunk a kiértékeléssel.

Szeptembertől élesben


Az XClass-t ma vették bírtokba, de a gyerekek egyenlőre csak a kulcslyukon keresztül leselkedhetnek be az újjá varázsolt terembe, mert most még a tanítónénik felkészítése folyik. A diákok majd szeptembertől ismerkedhetnek a látványra is szép teremmel és pötyöghetnek kedvükre a pc-k klaviatúráján.
Az igazgatónő még elárulja, hogy azért is esett az XClass-ra a választás, mert a forgalmazó cég nagyszámú meggyőző és leinformálható referenciával rendelkezik és olyan egyedülálló eladás utáni támogatást biztosítanak, ami könnyen legyőzhetővé teszi számukra is a minden újdonság kapcsán tapasztalható kezdeti akadályokat.

Ötven iskola, többszáz tanár és ezernél is több gép

Pfaff Kornél, a rendszert kizárolagosan forgalmazó, és ateljes kivitelezést végző Smart Consulting Group Kft. ügyvezetője szerint itt nem csak egy egyszerű eszközbeszerzésről, sokkal inkább egy módszertani szemléletváltásról van szó.

El kell szakadni attól az elképzeléstől, hogy a számítógép csak az informatika tanításában és nyelvoktatásban használható.

Az az ötven iskola, és többszáz pedagógus, akik már hosszabb-rövidebb ideje megelégedéssel használják az országban a multimédiás módszertant az XClass segítségével, megerősítik annak a felmérésnek az eredményét, amely szerint a multimédiás, interaktív módszertan alkalmazása a közismereti tárgyak oktatásában, legalább 20%-al képes növelni a tanulás hatékonyságát.

A cég vezetője elmondta, hogy számukra is öröm, hogy a Pilinszky János Általános Iskola lett Veszprém megyei referencia iskolájuk, mert mintaszerű volt az az alkotó együttműködés aminek nyomán a 21 gépes oktatóterem, alig két hónap alatt létrejött a terem átalakításával és a teljesen új eszközpark komplett szerelésével együtt.

Forrás: Interaktív Oktatástechnika Portál (www.iot.hu)
 

Kulcsszavak: oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05