A görögök felfüggesztették a Google Street View működését

Milkovits Gábor, 2009. május 12. 20:38

A görög Adatvédelmi Hatóság ideiglenesen a Street View utcafigyelő kamerás rendszer működésének felfüggesztésére kérte a Google-t addig, amíg kivizsgálják, hogy a szolgáltatás nem sérti-e az állampolgárok magánszféráját.

Az illetékesek ezzel egy időben a helyi Kapou internet-szolgáltatót is hasonló szünetre kérték. A Google hivatalos közleményében az szerepel, hogy nem kaptak részletes indoklást a hatóságtól, de természetesen mindent igyekeznek megtenni az emberek magánéletének védelme érdekében. Ilyen lépéseket már eddig is tettek, például azzal, hogy a Google Maps-be ágyazott képeken kitakarják az emberek arcát, valamint az autók rendszámát. A közleményben kihangsúlyozták, hogy szó sincs betiltásról, az Adatvédelmi Hatóság csupán további információkat kíván szerezni a szolgáltatásról és emiatt szüneteltetik ideiglenesen a tevékenységet.

A Street View autói a múlt héten kezdték el Budapest utcáit is fotózni és Jóri András adatvédelmi biztos szerint máris több lakossági panasz érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban. A legtöbb aggályt egyébként nem is az okozza Görögországban és világszerte, hogy kiről vagy miről milyen képek kerülnek föl az internetre, bár természetesen ez is fontos szempont, hanem az, hogy a Google adatbázisa, egyelőre legalábbis, ellenőrizetlen és az sincsen szavatolva, hogy ne élhessenek vissza az információval, illetve adott idő elteltével véglegesen töröljék.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09