Japánban újrafényképeztetik a Google-al a StreetView felvételeket

Milkovits Gábor, 2009. május 14. 17:25

Egyre több kritika éri a Google-t Street View alkalmazása miatt, amely digitális fotókkal egészíti ki a Google Maps térképes navigációs szoftvert: ezúttal a japán hatóságok kértek meg a céget, hogy fotózza újra az adatbázisában már meglévő utcákat úgy, hogy lehetőleg ne legyenek a képeken a magánszférát sértő jelenetek.

Az egyébként igencsak zsúfoltságban élő japánok különösen kényesek privát szférájukra, még a tisztára mosott szennyest sem szívesen teszik ki közszemlére száradni. Érthető hát, ha a Street View részletgazdag felvételei sokak érzékenységét sértik, és ezzel összefüggésben nagy számban érkeztek panaszok az illetékes hatóságokhoz. Pedig a Google éppen az eddigi kifogások miatt mostanra az összes fotón kitakarta az arcokat és a rendszámokat, az érzékeny japánok azonban úgy látszik, nem érik be ennyivel. A társaság számára nyilvánvalóan rendkívül fontos a távol-keleti ország, ahol gyakorlatilag mindenki rendelkezik nagysebességű internet-hozzáféréssel, ráadásul többségük az optikai szálas technológiának köszönhetően számunkra elképzelhetetlenül gyorsan szörfölhet a világhálón. Így aztán nemcsak a jövőben lesznek óvatosabbak, hanem az eddig már végigfotózott 12 város, köztük Tokió és Oszaka képeit is lecserélik, ezúttal olyanokra, ahol a kamera nem leshet majd be hátsó ajtókon vagy a kerítések fölött.

A Street View nemcsak Japánban váltott ki ellenérzéseket: a görög Adatvédelmi Hatóság hétfőn a Street View utcafigyelő kamerás rendszer működésének ideiglenes felfüggesztésére kérte a Google-t addig, amíg kivizsgálják, hogy a szolgáltatás nem sérti-e az állampolgárok magánszféráját. Nálunk egyelőre még csak vizsgálódik az adatvédelmi biztos, így a döntéshozói szinten még egyáltalán nem született hivatalos álláspont a szolgáltatás ügyében. A Street View autói a múlt héten kezdték el Budapest utcáit fotózni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09